Utorak, 16 Aprila, 2024

SAD upozorio Čovića zbog opstrukcija vezanim za plinsko povezivanje Hrvatske i BiH

Najčitanije objave

Američki državni sekretar Antony Blinken uputio je pismo šefovima diplomatije Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Gordanu Grliću Radmanu i Elmedinu Konakoviću, u kojem traži da izvrše pritisak na lidera HDZ-a BiH, Dragana Čovića, kako bi prestao s opstrukcijama vezanim za plinsko povezivanje Hrvatske i BiH.

Fotokopija Blinkenovog pisma prvo je objavljena na internetskim portalima u Bosni i Hercegovini, a autentičnost je potvrdio ministar vanjskih poslova BiH u izjavama za lokalne medije. Pismo ističe da je izgradnja Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH od suštinskog značaja za energetsku sigurnost ove regije.

Blinken izravno optužuje lidera HDZ-a BiH, Dragana Čovića, kao odgovornog za zastoje u projektu izgradnje plinovoda koji ugrožavaju njegovu provedbu. “Budući da je ovaj projekt u jasnom interesu vaših zemalja i regije, pozivam vas i druge članove vaše vlade da izvršite pritisak na lidera HDZ-a Bosne i Hercegovine, Dragana Čovića, kako bi prekinuo svoje opstrukcije u vezi s ovim pitanjem”, stoji u pismu Blinkena. On također navodi da Čovićevo inzistiranje na osnivanju posebne kompanije sa sjedištem u Mostaru za realizaciju ovog projekta predstavlja nepotreban dupliciranje, ekonomski neodrživo rješenje koje ugrožava cijeli projekt.

Blinken također ističe da takvi slučajevi očite korupcije i samopogodovanja mogu ozbiljno ugroziti Bosnu i Hercegovinu na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Američki državni sekretar apelira na gornji dom Parlamenta Federacije BiH da usvoji zakon o Južnoj plinskoj interkonekciji i naglašava da bi upravljanje plinovodom trebala preuzeti kompanija BH-Gas sa sjedištem u Sarajevu.

“Sjedinjene Države neće podržavati napore koji ugrožavaju potencijal Južne plinske interkonekcije za osiguranje energetske sigurnosti”, navodi se u pismu. Mediji u BiH izvještavaju da je identično pismo poslano i hrvatskom ministru vanjskih poslova, Gordanu Grliću Radmanu.

Ovaj odlučan stav američkog državnog sekretara uslijedio je nakon što je prošle godine američki ambasador također kritizirao Dragana Čovića zbog opstrukcija vezanih uz plinski projekt između BiH i Hrvatske.

U svom nedavnom intervjuu za izdanje Večernjeg lista BiH, Čović je naglasio da HDZ želi da sjedište kompanije bude u Mostaru i da bude u vlasništvu Federacije BiH, te tvrdi da je taj prijedlog u skladu s europskim direktivama i pravilima Europske energetske zajednice. Projekt Južne plinske interkonekcije trebao bi povezati plinovode Hrvatske i BiH, s ciljem smanjenja ovisnosti o ruskom plinu koji dolazi preko turskog plinovoda. Spajanje s Hrvatskom planira se na području Imotskog, dok bi unutar BiH imao dva odvojka – jedan prema središtu zemlje, a drugi prema Mostaru. Realizaciju projekta počeo je provoditi BH-Gas, kompanija u vlasništvu Federacije BiH, koja je suočena s tužbom mađarskog FGSZ zbog sporazuma o opskrbi i prijelazu na turski plinovod. Mađarska kompanija traži odštetu od 21 milijun dolara, što bi moglo ozbiljno ugroziti poslovanje BH-Gasa.

Najnovije objave