Utorak, 25 Juna, 2024

Predstavnički dom usvojio zaključke i deklaraciju vezane za imenovanje Vlade FBiH

Najčitanije objave

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je završio vanrednu sjednicu i usvojio zaključke i deklaraciju u vezi sa informacijom o Odluci o imenovanju premijera Vlade, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH, koju su primili na znanje.

U skladu s prvim zaključkom, Predstavnički dom je konstatovao da proces imenovanja Vlade FBiH, u skladu sa odredbama entitetskog ustava, nije završen u ustavnom roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH. Također, saglasnost na Odluku o imenovanju Vlade nije data u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Usvojena deklaracija o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a

Drugi usvojeni zaključak izražava opredjeljenje poslanika da se što prije formira nova Vlada i poziva sve učesnike u ovom procesu da se hitno iznađe rješenje za ovo pitanje, kako bi se ispoštovala ustavnost i zakonitost rada izvršne vlasti u Federaciji BiH. Ova dva zaključka su usvojena na prijedlog poslanika koji dolaze iz stranaka HDZ BiH, SDP BiH, Naša stranka, Narod i pravda, Narodni evropski savez, Pokret demokratske akcije i Bh.inicijativa-Kasumović Fuad.

Predstavnički dom je također usvojio zaključke koje su predložili poslanici Stranke za BiH i Narodnog evropskog saveza, a po kojima se zadužuje Ustavna komisija da u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje ili izmjenu ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH, nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav FBiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Na sjednici je također usvojena deklaracija Predstavničkog doma o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata sa ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces.

Usvajanjem ove deklaracije, Predstavnički dom poziva visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi bio prekršen Ustav FBiH. Također, Predstavnički dom je osudio “kontinuirane tendencije i političke prijedloge i inicijative, bez obzira dolazile one iznutra dodatnog podjele i destabilizacije BiH.”

Zabrinutost za trenutno političko stanje u zemlji

Također, u Deklaraciji se ističe da Predstavnički dom ostaje posvećen principima demokracije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u BiH.

Ovim zaključcima i deklaracijom Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je izrazio zabrinutost za trenutno političko stanje u zemlji te je pozvao na hitno djelovanje kako bi se riješili problemi koji se odnose na formiranje Vlade Federacije BiH i usaglašavanje ustavnog sistema.

Ovaj korak predstavlja važan doprinos u nastojanju da se postigne stabilnost i napredak u Bosni i Hercegovini, te da se osigura poštivanje principa demokracije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Najnovije objave