Utorak, 16 Jula, 2024

Kineski borbeni brodovi i letjelice u blizini Tajvana

Najčitanije objave

Kina je u petak drugi dan ove sedmice poslala ratne brodove i avione u blizini Tajvana, navodi se iz vlade Tajvana, nakon što je predsjednica Tsai Ing-wen razljutila Peking sastankom sa predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem.

Tri kineska ratna broda plovila su u vodama koje okružuju autonomno ostrvo, dok su borbeni avion i protupodmornički helikopter također prešli zonu identifikacije protuzračne odbrane ostrva, saopćilo je tajvansko Ministarstvo nacionalne odbrane.

U srijedu je kineski nosač aviona Shandong, jedan od dva u njenoj pomorskoj floti, plovio kroz jugoistočne vode Tajvana na putu prema zapadnom Pacifiku, nekoliko sati prije nego što se Tsai sastala s McCarthyjem u Los Angelesu.

Peking, koji Tajvan smatra dijelom svoje teritorije, više puta je upozoravao na sastanak i ponovio u četvrtak da će poduzeti “snažne mjere kako bi čvrsto zaštitio nacionalni suverenitet”.

Tsai je rekla novinarima da je njena vlada posvećena osiguravanju “slobodnog i demokratskog načina života naroda Tajvana” prije nego što je napustila Los Angeles, gdje se zaustavljala na povratku iz Latinske Amerike.

Najnovije objave