Utorak, 16 Aprila, 2024

Predsjednik Vojnog odbora NATO-a: Moramo se pripremiti i za rat

Najčitanije objave

Predsjednik Vojnog odbora NATO-a, Rob Bauer, izdao je upozorenje u srijedu, pozivajući javni i privatni sektor na zapadu da se pripreme za neizvjesno razdoblje, u kojem se svakog trenutka može dogoditi bilo što, uključujući i rat.

“NATO-u je potrebna transformacija u pogledu priprema za mogući sukob”, izjavio je nizozemski admiral na početku dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu. Naglasio je kako su vlade i tvrtke članica NATO saveza ranije funkcionirale u vremenu obilja, gdje je sve bilo predvidljivo i pod kontrolom.

Članice NATO-a se sada suočavaju s izazovima nakon ruske invazije 2022. godine i moraju se prilagoditi “eru u kojoj se bilo što može dogoditi u bilo kojem trenutku, era u kojoj moramo biti spremni na neočekivano i usmjeriti se na maksimalnu učinkovitost kako bismo zaista bili efikasni”, istaknuo je Bauer.

Ovo izlaganje dolazi u trenutku kada politički sporovi usporavaju ili blokiraju vojnu pomoć SAD-a i Europske unije za Ukrajinu. Međutim, admiral je obećao da će NATO i dalje pružati podršku Ukrajini.

“Ukrajina će imati našu potporu svakog dana, jer ishod ovog rata će imati dalekosežne posljedice za cijeli svijet”, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak, pozivajući zapadne zemlje da ne oklijevaju s pružanjem pomoći Kijevu kako bi se izbjegao dugotrajni sukob.

Najnovije objave