Utorak, 16 Aprila, 2024

Predsjednik SAD-a Joe Biden izrazio je zabrinutost za Balkan u kontekstu krize u Ukrajini

Najčitanije objave

Tokom svog jučerašnjeg govora u Bijeloj kući, američki predsjednik Joe Biden naglasio je potencijalne opasnosti povlačenja američke podrške Ukrajini. Biden je upozorio da bi to moglo rezultirati ruskom pobjedom i širenjem krize na Balkan.

“Povlačenje podrške moglo bi dovesti do ruske dominacije nad Ukrajinom i nestabilnosti na Balkanu,” izjavio je Biden, postavljajući pitanje o posljedicama na balkanske zemlje u slučaju ruske pobjede.

Biden je također potaknuo razmišljanje o situaciji između Poljske i Mađarske, ukazujući na širu geopolitičku nesigurnost.

Na privatnom sastanku, Bidenovi savjetnici, uključujući Jakea Sullivana, savjetnika za nacionalnu sigurnost, i Avril Haines, direktoricu Nacionalne obavještajne službe, upozorili su kongresmene na hitnost odobravanja dodatne vojne pomoći Ukrajini. Bez ove pomoći, Rusija bi mogla osvojiti rat u nekoliko tjedana ili mjeseci, prenosi Yahoo.

Osim toga, Biden je u oktobru zatražio dodatnih 60 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu, nakon što je Kongres već odobrio oko 75 milijardi dolara Kijevu. Ovaj zakon također uključuje sredstva za Izrael i Tajvan.

U istom kontekstu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski također je upozorio na moguće širenje sigurnosne krize na Balkan. “Ako svjetske zemlje ne poduzmu akciju, Balkan bi mogao biti sljedeća meta Rusije,” izjavio je Zelenski, naglašavajući potencijalnu dugoročnu strategiju Rusije prema regiji.

Najnovije objave