Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Schmidt o situaciji u BiH: Nema rata, neizvjesnost oko namjera Moskve

Najčitanije objave

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH), Christian Schmidt, nedavno je dao intervju za bh. izdanje Večernjeg lista, u kojem se osvrnuo na trenutna politička dešavanja u zemlji. Schmidt je diskutovao o nekoliko ključnih tema:

1. Izmjene Izbornog zakona BiH**: Schmidt izražava nadu da će domaće političke snage postići sporazum o tehničkim izmjenama zakona, koje bi trebale povećati transparentnost izbornog procesa. Naglašava da povjerenje u izbore postoji samo ako se osigura da nema prevara i da ovaj problem nije povezan s diskriminacijom određenih grupa ili naroda.

2. Biranje članova Predsjedništva BiH**: Govoreći o zahtjevima stranaka s hrvatskim predznakom za izmjenama u načinu biranja članova Predsjedništva, Schmidt ukazuje na to da u 2024. godini, po svemu sudeći, neće doći do promjena. Navodi da su to složena ustavnopravna pitanja koja zahtijevaju pregovore unutar BiH.

3. Evropski put BiH**: Schmidt ističe da je odgovornost za ispunjavanje uslova postavljenih od strane Evropske unije na domaćim političarima.

4. Prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske**: Komentarišući izjave Milorada Dodika o mogućem odcjepljenju RS-a, Schmidt smatra da su to znakovi “duboke zbunjenosti” i “bespomoćnosti”. Naglašava da postojanje RS-a, kao i Federacije BiH i Brčko Distrikta, nije upitno.

5. Sigurnost BiH u kontekstu globalnih događaja**: Schmidt ističe da BiH ne prijeti novi rat, unatoč globalnoj nesigurnosti povezanoj s ruskom agresijom na Ukrajinu. Naglašava važnost evropske perspektive BiH i sigurnosti zemlje kao interesa Evropljana i NATO-a.

Schmidtovo razmatranje ovih tema ukazuje na kompleksnost i osjetljivost političke situacije u BiH, kao i na potrebu za kontinuiranim dijalogom i naporima na putu ka stabilnosti i evropskoj integraciji.

Najnovije objave