Subota, 2 Marta, 2024

Porezni skandali na bh. tržištu: 59 prijava za utaju PDV-a

Najčitanije objave

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO) prošle godine su podnijeli čak 59 prijava Tužilaštvu BiH protiv različitih firmi koje se sumnjiče za utaju ukupno 35 miliona maraka poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Prema informacijama koje su potvrđene za Capital.ba, ovih 59 izvještaja podneseno je protiv različitih obveznika poreza iz različitih regionalnih centara. Regionalni centar Banjaluka ima 21 prijavu, centar Sarajevo 19 prijava, centar Tuzla 11 prijava, a centar Mostar 8 prijava.

Iako UIO nije otkrila imena firmi protiv kojih su podnesene krivične prijave, izvori otkrivaju da su među njima i poznate firme kao što su “Gradikom” iz Doboja, “HETA company” iz Tešnja, “COCO Group” iz Brčkog, te kompanije u vlasništvu kineskog državljanina “BU-BU-GAO” također iz Brčkog.

Osim ovih, prijave su podnesene i protiv drugih kompanija poput “MRKVA Group” iz Sarajeva, “Friško” iz Sarajeva, “Procontrol” iz Banjaluke, “GLOBEX Tabak” iz Banjaluke, “REMIS” iz Visokog, “4M” iz Brčkog, “Dinarik” iz Širokog Brijega, “Farmland” iz Nove Topole, “Nelsa” iz Gradiške, “Egzit” iz Prnjavora i “Unis fabrika cijevi” u stečaju u Derventi.

Iz UIO objašnjavaju da se ovakve prijave obično podnose tužilaštvima nakon što poreski inspektori izvrše kontrolu poslovanja poslovnih subjekata i utvrde obaveze prema PDV-u koje prelaze iznos od 10.000 KM.

Ratko Kovačević, portparol UIO, je ranije potvrdio za Capital da se većina prijava, čak 41 od 59, odnosi na krivično djelo “poreska utaja ili prevara” s ukupnim prijavljenim iznosom štete od 6,1 milion KM. Devet prijava odnosi se na krivična djela kao što su nedozvoljen promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe, pri čemu je ukupan iznos prijavljene štete iznosio oko 28,8 miliona KM.

Važno je napomenuti da je broj prijava i ukupna šteta prijavljena prošle godine manja u usporedbi s prethodnom godinom. Naime, u 2022. godini je podneseno 74 prijave, a iznos prijavljene štete bio je čak 57,2 miliona KM.

Najnovije objave