Utorak, 16 Aprila, 2024

Fikret Hodžić: Oslobođen sam za sve tačke optužnice, ali osuđen za ono za šta nisam bio suđen

Najčitanije objave

U posljednjem televizijskom intervjuu, Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina”, koja je nabavila respiratore za bolnice u Federaciji Bosne i Hercegovine tokom pandemije koronavirusa, izrazio je svoje ogorčenje i iznenađenje pravosnažnom presudom koju je nedavno dobio zajedno sa bivšim premijerom Fadilom Novalićem i suspendovanim direktorom Civilne zaštite FBiH Fahrudinom Solakom. Hodžić je osuđen na pet godina zatvora, iako tvrdi da je osuđen za djelo za koje nije ni bio optužen.

Hodžić je pojasnio da je oslobođen za sve tačake koje su bile navedene u optužnici, što ga čini zbunjenim zbog presude koja ga ipak osuđuje na zatvorsku kaznu. Naglasio je svoje ogorčenje i nepravdu koja mu se dogodila u ovom slučaju.

U razgovoru s novinarom Senadom Hadžifejzovićem, Hodžić je istakao da je proces protiv njega bio opterećen medijskim pritiscima i da su se mnogi ljudi osjećali skloni osuđivanju optuženih prije nego što je proces uopće započeo. Navodi da je proces bio obilježen nepostojanjem objektivnosti i da su mediji igrali ključnu ulogu u oblikovanju javnog mišljenja o slučaju.

Hodžić je također ukazao na neregularnosti tokom suđenja, uključujući i činjenicu da su presude i informacije o slučaju objavljene u medijima prije nego što su obavijestili optužene. Osvrnuo se i na izjave pojedinih svjedoka koji nisu imali direktno iskustvo s nabavljenim respiratorima, te na političke pritiske i manipulacije koje su se odvijale tokom suđenja.

Tokom intervjua, Hodžić je također komentirao oslobađajuću presudu bivšoj ministrici finansija Jelki Milićević, izražavajući nezadovoljstvo njenim oslobođenjem u slučaju koji smatra puno ozbiljnijim od optužbi protiv nje. Izrazio je sumnju u političke igre koje su možda utjecale na ovu presudu.

On je naglasio da će prihvatiti svoju sudbinu i da će se suočiti s izazovima koje donosi petogodišnja zatvorska kazna, ali je također izrazio odlučnost da nastavi borbu za svoju nevinost i pravdu u ovom slučaju. Njegova priča služi kao podsjetnik na važnost objektivnosti, poštenja i pravne pravde u suđenjima, te na moguće političke utjecaje na pravosudni sistem.

Uz to, Hodžić je izrazio nadu da će njegova priča pomoći drugima koji bi mogli biti suočeni s nepravdom i pritiscima u budućnosti.

Najnovije objave