Utorak, 16 Aprila, 2024

Kako su Huti perfidnom propagandom osvojili srca arapskog svijeta i prevazišli vjerske podjele

Najčitanije objave

U vrtlogu društvenih medija, gdje informacije putuju brže nego ikada prije, militanti iz Jemena, poznati kao hutisti, stekli su neočekivanu podršku diljem arapskog svijeta. Njihova popularnost, koja izgleda nadilazi vjerske podjele, postala je nezaustavljiva zahvaljujući njihovoj perfidnoj propagandi.

Jedan od najimpresivnijih primjera dolazi u obliku devetnaestogodišnjeg Rashida al-Haddada, koji je svojom mobilnom kamerom zabilježio trenutak kada se njegov gumenjak približavao teretnom brodu povezanom s Izraelom. Ovaj brod postao je nevjerojatna turistička atrakcija nakon što su ga hutisti zauzeli. Snimak ovog događaja postao je viralan, a poruka koju je Haddad poslao svom publikumu na društvenim mrežama bila je jasna: “Jemen s Palestinom do pobjede.” Ova poruka izazvala je bujicu podrške, uključujući komentar jednog Iračanina koji je napisao: “Hvala Bogu na hutistima. Oni su jedini Arapi koji pomažu Palestini.”

Važno je napomenuti da Haddad tvrdi da nije član militantne skupine iz Jemena koja već tjednima napada brodove u Crvenom moru u znak podrške Palestini i da neće prestati dok ne završi rat u Gazi. Njegove snimke dosegnule su milijune pregleda, a mladi korisnici društvenih medija prozvali su ga “TimHouthi Chalamet” zbog njegove sličnosti s holivudskom zvijezdom Timotheejem Chalametom.

Majstori propagande

Ovaj primjer samo je jedan od mnogih koji pokazuju kako hutisti na društvenim mrežama stječu sve više obožavatelja i podrške diljem arapskog svijeta. Njihova popularnost izgleda nadilazi vjerske podjele, a mnogi ljudi iz različitih dijelova svijeta izražavaju podršku njihovim aktivnostima.

Ova podrška hutistima odražava rastući bijes javnosti u arapskom i muslimanskom svijetu zbog rata između Izraela i Hamasa u Gazi. Rat je doveo do velikog broja žrtava, kako Palestinaca tako i Izraelaca, i uzrokovao je raseljavanje velikog broja ljudi. Hutisti su usmjerili svoj bijes prema dvostrukim standardima i nevoljkosti Zapada da pozove Izrael na odgovornost, ne samo za ovaj rat, već i za njegov odnos prema Palestincima tijekom proteklih 75 godina.

Iako hutisti imaju veze s Iranom, nisu toliko ideološki povezani s Teheranom kao drugi militanti u regiji. Ipak, njihova približavanja Islamskoj Republici pomogla su im u devetogodišnjem ratu protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom. Ovaj rat ostavio je stotine tisuća Jemenaca mrtvima ili pogođenima gladi i bolestima. Unatoč svemu, hutisti su zadržali kontrolu nad većim dijelom Jemena, uključujući glavni grad Sanu.

Zabrinjavajuća podrška

Kako bi opravdali svoje djelovanje, hutisti su se predstavili kao branitelji Palestine, pojačavajući svoje napade i postajući popularni akteri. Ovaj pristup suprotstavio se arapskim državama koje su se okrenule diplomaciji umjesto vojnoj moći.

Zabrinjavajuće je što podrška hutistima postaje sve veća, a to je uznemirilo mnoge Jemence i skupine za ljudska prava. Neki tvrde da su hutisti postali još represivniji kako bi očuvali vlast kod kuće, dok svijet okreće pozornost prema njihovoj aktivnosti u Gazi. Međunarodna podrška hutistima može služiti kao izgovor za daljnja kršenja ljudskih prava njihovog vlastitog naroda, što je zabrinjavajući razvoj događaja.

U cijelom ovom kompleksnom kontekstu, jasno je da hutisti koriste propagandu kako bi postigli svoje ciljeve i stekli podršku. Njihov uspjeh na društvenim mrežama i rastuća popularnost širom arapskog svijeta upućuju na potrebu za pažljivim praćenjem i analizom njihovih aktivnosti kako bi se razumjelo šire implikacije njihovog utjecaja na regiju i svijet.

Najnovije objave