Utorak, 16 Jula, 2024

Pavliček: Hrvatska treba tražiti reviziju Daytonskoga sporazuma

Najčitanije objave

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček kazao je u srijedu kako su zadnji pregovori u Neumu pokazali da se Hrvati u BiH opet marginaliziraju te je krajnje vrijeme da Hrvatska, kao njegova supotpisnica, traži reviziju Daytonskoga sporazuma.

“Hrvati moraju i trebaju dobiti svoj entitet u BiH, samo kroz vlastitu federalnu jedinicu unutar BiH kao narod će opstati i sljedećih 50, 100, 200 godina, BiH će opstati kao funkcionalna država, a ne kao sada međunarodni protektorat”, izjavio je Pavliček tijekom zasjedanja hrvatskog Sabora.

Također, kazao je da su Hrvati danas u BiH sve samo ne konstitutivan narod, da se pretvaraju u nacionalnu manjinu i gube brojna prava.

Hrvati nemaju nacionalni tv kanal na svom jeziku, ne mogu birati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, to za njih rade Bošnjaci, izgubili su 250 do 300 tisuća stanovnika, kazao je Pavliček.

Zadnji pregovori u Neumu pokazali su da se Hrvati marginaliziraju, iako kao narod koji treba imati jednaka prava kao i Bošnjaci i Srbi, zato treba otvoreno pričati što Hrvatska treba poduzeti, istaknuo je Pavliček.

(Fena)

Najnovije objave