Petak, 14 Juna, 2024

Sjedinjene Države šalju ratni brod i borbene avione u UAE nakon napada jemenskih pobunjenika

Najčitanije objave

Sjedinjene Države će rasporediti razarač navođenih projektila i najsavremenije borbene avione kako bi pomogli u odbrani Ujedinjenih Arapskih Emirata nakon niza raketnih napada jemenskih pobunjenika, stoji u američkom saopćenju.

Ovaj potez uslijedio je nakon telefonskog razgovora između ministra odbrane Lloyda Austina i prijestolonasljednika Abu Dhabija Mohammeda bin Zayed Al-Nahyana kako bi “pomogli UAE protiv trenutne prijetnje”, saopćila je američka ambasada u UAE.

Ujedinjeni Arapski Emirati, dio koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv jemenskih pobunjenika Huti koje podržava Iran, pretrpjeli su u ponedjeljak treći raketni napad zaredom u nekoliko sedmica.

Razarač navođenih raketa USS Cole udružit će se s mornaricom UAE i doploviti u luku u Abu Dhabiju, navodi se u saopćenju, dok će SAD također rasporediti borbene avione pete generacije, javlja AFP.

Ostale aktivnosti uključuju “nastavak pružanja obavještajnih podataka ranog upozorenja”, dodaje se.

Napadi pobunjenika otvorili su novu frontu u jemenskom sedmogodišnjem ratu, koji je ubio stotine hiljada ljudi, a milioni su raseljeni.

Tri strana radnika ubijena su 17. januara u napadu dronom i projektilima na naftna postrojenja i zračnu luku Abu Dhabija, što je izazvalo smrtonosne zračne napada u znak odmazde.

Najnovije objave