Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Boris Johnson se suočava s pozivima da podnese ostavku zbog organizovanja zabava za vrijeme lockdowna

Najčitanije objave

Britanski premijer Boris Johnson našao se pred još jednim pozivom da podnese ostavku, budući da je Tobias Ellwood postao posljednji torijevski zastupnik koji je rekao da ga želi smijeniti s dužnosti.

Poslanik Bournemoutha East rekao je da će podnijeti pismo o nepovjerenju premijeru, usred istrage oko zatvorenih zabava u službenoj rezidenciji premijera za vrijeme lockdowna.

On se tako pridružio kolegi Peteru Aldousu, koji je u utorak rekao da je učinio isto.

Najmanje 54 Torijevaca moraju poslati pisma kako bi se održalo glasanje o budućnosti premijera.

Nekoliko torijevskih zastupnika, uključujući čelnika škotskog torijevca Douglasa Rossa, rekli su da su podnijeli pisma Odboru koji se bavi tim pitanjima.

Međutim, tačan broj poslanih pisama nije poznat, piše BBC.

Premijer Johnson nastoji spriječiti glasanje o nepovjerenju potaknuto naslovima o zabavama u vladinim zgradama koje su se održavale dok su na snazi bila Covid ograničenja.

Prvi nalazi iz istrage visokog dužnosnika Sue Gray, objavljene u ponedjeljak, otkrivaju da je 12 događaja sada pod istragom Metropolitanske policije.

U međuvremenu, Downing Street (ured premijera) je odbio komentarisati izvještaje o učešću premijera Johnsona na nekim događajima koje istražuje policija.

Najnovije objave