Subota, 2 Marta, 2024

Izraelska vojska saopćila da izvodi ‘napad velikih razmjera’ na ciljeve u Gazi

Najčitanije objave

Izraelska vojska saopćila je da u četvrtak izvodi “napad velikih razmjera” na ciljeve koji pripadaju Hamasu u Gazi, ali nije iznijela detalje, jer je američki državni sekretar Antony Blinken krenuo u regiju kako bi se sastao sa liderima s obje strane sukoba, javlja Reuters.

Izraelski avioni danima gađaju mete u Gazi u znak odmazde za napad Hamasovih militanata koji su tokom vikenda probili graničnu ogradu koja okružuje enklavu i divljali kroz gradove i sela, ubivši 1.200 ljudi, ranivši preko 2.700 i uzevši brojne taoce, saopštila je izraelska vojska.

U četvrtak oko 4:30 ujutro, izraelska vojska je saopćila da izvodi “napad velikih razmjera” na ciljeve koji pripadaju Hamasu u Gazi. Nije, međutim, iznijela detalje.

Hamasovi mediji navode da je 15 Palestinaca ubijeno, a nekoliko ranjeno u izraelskim zračnim napadima.

Očevici su izvijestili da izraelski avioni snažno bombardiraju grad Gazu, a vlasti Gaze su također izvijestile o zračnom napadu na izbjeglički kamp Jabalia u sjevernoj Gazi.

Broj mrtvih u Gazi porastao je na 1.200, a ranjeno je oko 5.600, javili su ranije palestinski mediji pozivajući se na ministarstvo zdravlja Gaze.

Biden je poslao svog najvišeg diplomatu na Bliski istok kako bi pokazao trajnu podršku Washingtona Izraelu, pokušao osigurati oslobađanje zarobljenika, uključujući Amerikance, i spriječio izbijanje šireg rata.

Antony Blinken će doputovati u četvrtak, a posjetit će i Jordan, ali neće posjetiti okupiranu Zapadnu obalu, gdje se obično sastaje s predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abasom.

Najnovije objave