Utorak, 25 Juna, 2024

Ova jednostavna aktivnost može vam poboljšati pamćenje

Najčitanije objave

Svi znamo što znači zahtjevan dan, 100 obaveza i 1000 stvari za upamtiti. Pa iako nam danas tehnologija omogućava da imamo podsjetnike, pametnije se osloniti na vlastito pamćenje.

Postoje trenuci kada se možete samo osloniti na memoriju: razgovori u prolazu, pitanja klijenata o projektu, pa i do traženja ključa od automobila u stanu. Upravo je zato važno jačati pamćenje, stalno vježbati kako bismo se mogli prisjetiti važnih informacija u pravo vrijeme. Zdravstvena stručnjaci nude popis stvari koje možete učiniti za svoje pamćenje, učiti strani jezik, rješavati križaljke ili igrati strategijske igre.

No postoji i jednostavniji način kako ćete jačati memoriju, a radi se o aktivnosti od samo 2 koraka.ž

1. Povezujte asocijacije
Povezivanje asocijacija svjesno i vizualno, na primjer jedna vam je od njih poznata, ali druga nije, odličan je način da nešto zapamtite. Evo još jedan primjer; klijent dovodi novu osobu koja će pomoći da pregovori što prije stignu do kraja. Do danas ste radili s osobom koja se zove Lara, i ime vam je dobro poznato. Nova osoba je predstavljena kao Leonarda. Kada kaže svoje ime, zamislite ime napisano na papiru, a tada ga kombinirajte s prvim poznatim imenom i zapamtite početna slova oba imena L i L. Tako ćete zapamtiti sliku u glavi i pomoći će vam kod drugog koraka.

2. Prisjetite se svih ključnih momenata i informacija o danu
Uzmite jednu minutu na kraju dana kako biste napravili mentalnu provjeru momenta kojeg ste zapamtili. „Šećite“ kroz nove asocijacije i ponovno vizualizirajte informacije koje morate zapamtiti. Tako će sve informacije biti trajno pohranjene.

Ovo je jednostavan način, ali se ne preporučuje raditi ako je u pitanju puno informacija. Ova će vam tehnika pomoći da zapamtite najvažnije informacije vezane za posao, ali i privatni život. Oni koji ovu tehniku koriste savjetuju da dnevno možete ovako upamtiti do 7 informacija, ali ne biste trebali više, piše Ordinacija.

Najnovije objave