Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

U Danskoj pronađen rijedak primjerak zlatne naušnice iz 11. vijeka

Najčitanije objave

Rijedak primjerak zlatne naušnice iz 11. vijeka, koja vjerojatno potječe s Bliskog istoka, pronađen je u Danskoj, objavio je u nedjelju Nacionalni muzej Danske.

Vrijedan komad nakita je, uz pomoć detektora metala na polju u zapadnome Jutlandu otkrio Frants Fugl Vestergaard. U priopćenju muzeja iz Kopenhagena stoji da je prvi put na području Skandinavije otkriven jedan takav predmet.

Dodaje se da naušnica vjerojatno bizantske ili staroegipatske provenijencije i vjeruje se da je bila dar bizantskoga cara vikinškom poglavici. U muzeju će biti izložena od ponedjeljka. “Za nas je ovo potpuno jedinstveno otkriće”, rekao je muzejski stručnjak Peter Pentz. “Zasad nam je poznato samo 10 do 12 drugih sličnih primjeraka u svijetu, no nikada dosad nismo pronašli nijedan ovakav predmet u Skandinaviji.”

Vikinzi su sa svojih pohoda, putovanja i iz trgovačkih ekspedicija donijeli na tisuće srebrnjaka, no među njima je bilo vrlo malo nakita, rekao je Pentz. Rekao je da je iznenađen mjestom na kojemu je naušnica pronađena jer blizu njega nema nijednoga poznatog vikinškog nalazišta.

Zlato koje su Vikinzi donosili iz Bizanta arheolozi su ranije pronalazili u vikinškim grobovima zajedno s ostalim ukopnim predmetima. Naušnica se sastoji od zlatne pločice u obliku polumjeseca čiji je emajlirani unutarnji dio umetnut u okvir od zlata ukrašen sitnim zlatnim nitima. Prikazani motiv predstavlja dvije stilizirane ptice oko biljke koja simbolizira drvo života.

Najnovije objave