Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Konzumacija ove namirnice može vam pomoći da otopite tvrdoglavo salo s trbuha

Najčitanije objave

Osnovni koncept mršavljenja – bilo masnoće na trbuhu ili ukupne tjelesne masnoće – je da je potrebno stvoriti kalorijski deficit kako biste svoje tijelo preusmjerili sa skladištenja masti na sagorijevanje. Da biste to učinili, morate smanjiti unos kalorija ispod vaših dnevnih potreba, piše LiveStrong.com.
Hrana koju jedete igra važnu ulogu, ne samo zbog broja kalorija po obroku već i zbog načina na koji utječe na vaš apetit i sitost. Iako nijedna hrana ne može potjerati masnoću s trbuha, određene namirnice imaju hranjive sastojke koji mogu pomoći. Jogurt je jedna od tih namirnica.

Prednosti jogurta
Kao i svaka hrana, jogurt sadrži kalorije koje doprinose vašem dnevnom unosu. Međutim, sve kalorije nisu jednake. Industrijski kolači i peciva ih sadrže, ali one su uglavnom od šećera, koji je nutritivno vrlo siromašan.

Kalorije u običnom jogurtu potječu od proteina, ugljikohidrata i masti, što sve doprinosi i zdravlju i normalnim funkcijama organizma.

Proteini vode glavnu riječ
Proteini se često promiču kao savršena hrana za mršavljenje, i to s dobrim razlogom. Zbog svoje složene kemijske strukture tijelo ga sporije razgrađuje. Prema Harvard Health T.H. Chan School of Public Health, sporo pražnjenje želuca djeluje tako da dulje imate osjećaj sitosti, što vam može pomoći da kontrolirate unos kalorija i izgubite masnoću na trbuhu.

Osim toga, proteini imaju visoku vrijednost termogeneze izazvane prehranom (DIT). DIT je metabolički odgovor na hranu koji rezultira povećanom potrošnjom energije tijekom probave. Prema članku objavljenom u Nutrition and Metabolism u studenom 2014., proteini imaju najveću vrijednost DIT-a od tri makronutrijenta, povećavajući potrošnju energije za od 15 do 30 posto.

Ugljikohidrati i masti proizvode povećanje energije od 5 do 10 posto odnosno 0 do 3 posto.

Probiotici kao podrška organizmu
Konačno, jogurt je bogat izvor probiotika, živih mikroorganizama koji blagotvorno djeluju na mikrobiom crijeva. Istraživači su proučavali povezanost mikrobioma i pretilosti i, prema radu objavljenom u Nutrition and Metabolism u veljači 2016., crijevna mikroflora može igrati ulogu u regulaciji tjelesne težine.

Punomasni ili nemasni jogurt?
Većina ljudi bi se vjerojatno složila da je jogurt napravljen od punomasnog mlijeka ukusniji i kremastiji od nemasnog jogurta. Ali s 9 kalorija po gramu – u usporedbi s proteinima i ugljikohidratima, koji imaju 4 kalorije po gramu – masniji jogurt može imati više kalorija, ali to nije toliko značajna količina.

Obični jogurt od punomasnog mlijeka ima 8 grama masti i 149 kalorija, a nemasni jogurt ima 115 kalorija po šalici, što je prilično mala razlika od 39 kalorija.

Nemasni jogurt ima 154 kalorije, više od punomasnog mlijeka, ali samo 3,8 grama masti. Njegove dodatne kalorije dolaze iz većeg sadržaja proteina.

Izbor jogurta s niskim udjelom šećera
Jogurt ima i lošu stranu, jer može biti izvor skrivenih šećera koji doprinosi nastanku masnoća u trbuhu. Dok jogurt prirodno sadrži laktozu – mliječni šećer, proizvođači također dodaju šećer u aromatizirane jogurte. Šalica zaslađenog jogurta s okusom voća ima dvostruko veću količinu šećera od običnog jogurta.

Obični jogurt može biti pomalo dosadan, ali postoji mnogo načina da ga dotjerate prirodnim dodacima koji također pružaju druge prednosti za borbu protiv masnoće na trbuhu.

Svježe maline i kupine imaju malo šećera, ali mnogo vlakana. Vlakna su dio biljne hrane koju vaše tijelo ne može probaviti. Kao takvi, polako se kreću kroz vaš probavni sustav, slično kao protein, i pomažu vam u postizanju osjećaja sitosti, prenosi Index.

Najnovije objave