Utorak, 16 Aprila, 2024

Christian Schmidt najavio ‘dan D’ do kraja sedmice

Najčitanije objave

Visoki predstavnik Christian Schmidt potvrdio je svoju namjeru da pruži liderima vladajućih stranaka dodatnu priliku za postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

U slučaju da lideri ne postignu sporazum, Schmidt će intervenirati putem izmjena koje će se odnositi na integritet izbornog procesa. U drugoj polovini prosinca, njemački političar, koji vodi međunarodnu zajednicu u BiH, najavio je svoju namjeru da nametne promjene u izbornim propisima kako bi osigurao poštene izbore ukoliko se domaći dogovor ne postigne unutar sljedećih tri do četiri sedmice.

Schmidt je izjavio za Večernji list – izdanje za BiH – kako će te izmjene morati osigurati pravnu sigurnost izbora, što je ključno kako bi Bosna i Hercegovina ispunila kopenhagenške kriterije, bez kojih članstvo u Europskoj uniji nije moguće.

Naglasio je da će se do kraja sedmice sastati s vodećim političarima, nazivajući taj sastanak “danom D”. Schmidt je također izrazio svoju zabrinutost zbog skeptičnog stava pojedinih političara, poput Milorada Dodika iz Republike Srpske, koji se čini nisu voljni pridružiti se pregovorima.

Na pitanje o optimizmu u vezi s ishodom procesa, Schmidt je izjavio da “optimizam postoji”. Naglasio je da će podržati svaku odluku koju političari samostalno donesu, sugerirajući da će njegove buduće akcije ovisiti o rezultatima predstojećeg sastanka. Tijekom prošlog tjedna, razgovarao je s predstavnicima Trojke, a tijekom vikenda s čelnikom HDZ-a, Draganom Čovićem. Također, jučer se sastao sa šefom DF-a, Željkom Komšićem.

Najnovije objave