Utorak, 5 Marta, 2024

Niste jutarnji tip? Savjeti za lakše buđenje ujutro

Najčitanije objave

Čak se i jutarnje osobe mogu osjećati mrzovoljno kada zazvoni alarm. “Loše” jutro može imati negativan utjecaj na ostatak vašeg dana, a ako se to nastavi, može čak utjecati i na vaše zdravlje.
Naučno je dokazano da osobe koje ustaju rano ujutro imaju puno više mogućnosti da se lakše nose s danom i obavezama koje donosi. Rano ustajanje, ali i odlazak na spavanje može pozitivno uticati na vaše zdravlje i raspoloženje.

Postoje različite metode koje vam mogu pomoći da riješite ovaj problem, odnosno metode koje buđenje čine lakšim. Isprobajte neke od naših savjeta za lakše buđenje i učinite vaš dan produktivnijim!

PUSTITE SVJETLOST U DOM
Na inerciju spavanja utiče svjetlost, pa je najbolji način da dozvolite da svjetlost ujutro zaviri u vaš dom. Svjetlo pomaže vašem mozgu da shvati da je dan započeo tako da može poslati prave signale u vaše tijelo. Ukoliko imate vremena jutro provedite u šetnji.

ODRŽAVAJTE ISTI RASPORED SPAVANJA SVAKI DAN
Idealan način za buđenje je nakon što ste spavali cijelu noć, kada se sami probudite. Ključno kako bi to postigli jeste da se držite dosljednog vremena za spavanje i buđenje, čak i vikendom.

IZBJEGAVAJTE ODGAĐANJE ALARMA
Odlaganje alarma može samo pogoršati jutarnju mrzovoljnost. Kada odgađate buđenje, veća je vjerojatnost da ćete se vratiti u dublje stanje sna, što će buđenje učiniti još težim, a mrzovoljnost neizbježnom.

POKRENITE SE – I OSVJEŽITE SE
Pokrenite se čim se probudite i popijte čašu vode. Voda će pokrenuti vaš metabolizam čak i prije prve jutarnje kafe. Nakon buđenja se ne zadržavajte u sobi jer ćete se samo poželjeti vratiti u krevet.
Tuširanje također može biti odličan način razbuđivanja. Naprednija varijanta je da odete na trčanje ili vježbate laganu jogu. Osim što će vas razbuditi, imat ćete fantastičan osjećaj tijekom cijelog dana i ne morate se brinuti hoćete li naći vrijeme za vježbanje.

IZBJEGAVAJTE KASNE OBROKE NAVEČE
Izbjegavajte jesti kasno naveče, pogotovo ako se radi o začinjenoj hrani koja vam može priuštiti noć bez sna.

Najnovije objave