Utorak, 5 Marta, 2024

Nešić: Njemačka da opozove Schmidta

Najčitanije objave

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić danas je održao press konferenciju povodom sigurnosnih provjera Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Nešić je poručio da većina građana BiH želi modernu i evropsku zemlju, koja će živjeti u skladu s ustavom.

– I ne možemo doći u EU, ako imamo jednog čovjeka koji vrijedi više od milion Srba, Bošnjaka ili Hrvata. Mi imamo čovjeka koji se zove Christian Schmit koji se nelegalno prenastavlja kao visoki predstavnik, rekao je.

Zatim je ministar iznio podatke prema kojima on smatra da Schmit nije legalno izabran te slikovito opisao svoje viđenje stvari.

– Ja sam mogao biti prijedlog gospođe Krišto za ministra, a da me nije potvrdila Parlamentarna skupština, ja ne bih dana bio ministar. Takva situacija je i s ovim tzv. Visokim predstavnikom, rekao je Nešić.

Osvrnuo se i na ‘nastupe’ Visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a.

– Kada god je Schmit došao ispred Vijeća sigurnosti UN-a, on je dolazio po pravilu 39., a ne po rezoluciji o BiH. I upravo prema pravilu 39. se daje diskreciono pravo Vijeću sigurnosti, da pozove bilo koga da izlaže ispred Vijeća, poručio je Nešić i dodao:

– Christian Schmit i njegov boravak u BiH je najavljen od Njemačke ambasade, a ne od UN-a. To nam govori da je on predstavnik Njemačke, a ne UN-a i njegove oružane pratnje. DKTP je saopćio ovom ministarstvu da ova Direkcija obezbjeđuje dvije prostorije OHR-a u BiH. I oni su potvrdili da ova Direkcija, ne obezbjeđuje Visokog predstavnika. Granična policija je obavijestila ovo ministarstvo, da je putem Njemačke ambasade zatražen ulazak Schmita u BiH. Tom prilikom su unesene u tri duge cijevi u Bosnu i Hercegovinu, one su vraćene u Njemačku u junu 2022. godine, rekao je Nešić.

Ovo je sigurnosni propust svih sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini, kategoričan je Nešić.

– Ja od granične policije BiH nisam dobio dopis da li Schmit ima najavu svaki put kada ulazi u BiH. U slučaju da to nije tako, onda on ulazi mimo zakona u Bosnu i Hercegovinu. Christian Schmit je njemački građanin koji na prostoru BiH boravi na osnovu note njemačke ambasade, a ne na osnovnu odluke Vijeća sigurnosti UN-a. Mi moramo moći sobom upravljati demokratski, a ne nelegitimno. Pozivam Tužilaštvo BiH da o svemu čemu sam danas govorio sprovede istragu i ja sam spreman da se odazovem pozivu Tužilaštva. On nije legitiman, nije visoki predstavnik, on je samo diplomata Njemačke. I pozivam Njemačku da se ne ‘blamira’ i da opozove ovog svog zalutalog diplomatu. Neka ode kući, poručio je Nešić i zaključio:

– Ja ne želim da budem podanik Visokog predstavnika, i nije mi jasno da toliko građana ove zemlje želi da živi u nekom kolonijalnom uređenju. Ja sam odlučio da radim svoj posao, i dokazao sam da je Schmidt nelegalan, pišu Vijesti.ba.

Najnovije objave