Petak, 24 Maja, 2024

Naučno otkriće iz daleke prošlosti

Najčitanije objave

Istraživanje paleolitskih ljudskih ostataka iz sjeverne Europe pokazuje da je kanibalizam bio raširena kulturna praksa, uočena u magdalenskoj kulturi prije 15.000 godina. Dok su prijašnje spoznaje ukazivale na mogući kanibalizam kod nekoliko magdalenskih skupina, nova analiza ukazuje na širenje ove prakse među tim zajednicama širom sjeverozapadne Europe.

Ovaj kanibalizam nije bio ritualno motiviran već se činio kao dio pogrebnog ponašanja u okvirima magdalenske kulture. Silvia Bello iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu ističe da se umjesto da su pokapali svoje mrtve, ovi ljudi su ih jeli. Analiza ukazuje da je kanibalizam bio normalan aspekt magdalenskih pogrebnih običaja.

Magdalenska kultura, koja je postojala prije 15.000 godina u Europi, ostavila je bogato naslijeđe u obliku artefakata i kostiju. Iako se pretpostavljalo da je kanibalizam rijedak među ljudima, nova analiza sugerira da su se Magdalenčani u različitim dijelovima Europe bavili kanibalizmom. Zanimljivo, svi dokazi o kanibalizmu potječu iz magdalenskih nalazišta. Ova praksa činila se rasprostranjenom među njima tijekom kratkog razdoblja.

Analiza također ukazuje na zamjenu magdalenske kulture epigravetijanskom, a tim je izvršio genetsku analizu kostiju povezanih s ovim pogrebnim obredima. Otkrili su da su Epigravetijanci bili genetski različiti od Magdalenčana i da su zamijenili njihov pogrebni običaj pokapanja s kanibalizmom. Epigravetijanska kultura trajala je dulje od magdalenske, a ukazuje se da je zamjena stanovništva dovela do promjene u pogrebnim običajima, piše Science Alert.

Nove spoznaje naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se bolje razumio ovaj aspekt drevnih kultura i razlog njegovog širenja među različitim zajednicama u Europi.

Najnovije objave