Feta sir je visokokalorična namirnici (264 kcal na 100 grama), ali ne treba nužno izbaciti njegovu konzumaciju.
Zasigurno ga nećemo moći unositi u značajnijim količinama svaki dan, ali odmjereno uveden u prehranu nedvojbeno je zdrava i uravnotežena namirnica, apsolutno bez konzervansa i visoke biološke vrijednosti.
Glavne prednosti ove namirnice su:
– visoka koncentracija vitamina B12 čini feta sir prirodnim saveznikom u borbi protiv anemije
– sadržaj probiotika u feti je izvanredan, stoga pomaže u očuvanju zdravlja crijeva i poboljšanju dobrobiti cijelog organizma
– znanstvena istraživanja su pokazala da kalcij, u kombinaciji s vitaminom D, pomaže u sprječavanju nastanka nekih oblika raka
– feta je bogata proteinom alfa-laktalbuminom koji se veže na kalcij i cink, potičući antibakterijsko i antitumorsko djelovanje
– budući da je bogat vitaminom B2, ovaj sir je prirodni lijek protiv glavobolje i migrene,štiti zdravlje očiju i sprječava degenerativne
bolesti kao što su katarakta, glaukom i drugi sindromi starenja
– izvrstan izvor kalcija: poput mnogih sireva, feta je također dobra za kosti
– drugi vrijedan protein u feti je histidin koji poboljšava i jača imunološki sustav u kombinaciji s vitaminom B6.
Naravno, feta sir bi trebali konzumirati umjereno, osobito oni koji su na dijeti za mršavljenje ili oni koji trebaju kontrolirati razinu kolesterola u krvi.
Treba uzeti u obzir i visok udio soli, s obzirom na to da 100 g feta sira sadrži 1116 mg natrija, što odgovara polovici referentne količine koju preporučuju nutricionisti za svaku odraslu osobu.