Petak, 14 Juna, 2024

Naših 120’: ‘Prosvjeta’, ‘Napredak’ i ‘Preporod’ u Mostaru organizirali zajednički koncert

Najčitanije objave

Na platou Centra za kulturu Mostar sinoć je održan koncert pod motom ”Naših 120” u organizaciji tri nacionalna kulturna društva – Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, Hrvatskog kulturnog društva ”Napredak” Glavna podružnica Mostar i Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod” – Regionalni odbor Hercegovina koji je okupio veliki broj Mostaraca.

Mostarska publika uživala je u muzičko-scenskom spektaklu ”Accordion fantasy” kroz koji ih je vodio virtuoz na harmonici Dušan Sekulić s bendom. Mostarci su uživali u klasici, obradama poznatih svjetskih pop i rok kompozicija, ali i narodnim melodijama.

Sva tri nacionalna kulturna društva u 2022. i 2023. godini obilježavaju 120 godina postojanja, a kako su naveli, želja je bila da zajednički proslave veliki jubilej, kao i dugogodišnju suradnju i prijateljstvo te da zajednički koncert bude poklon gradu Mostaru i svim građanima.

“Želimo da pošaljemo jednu lijepu poruku uvažavanja i poštivanja naših različitosti i zajedništva, jer je mnogo toga više što nas spaja nego što nas razdvaja. Neka nas ovaj koncert podsjeti na suradnju iz prošlosti, ali preraste i u tradiciju kada je u pitanju suradnja u budućnosti”, istaknuli su organizatori.

Predsjednik SPKD ”Prosvjeta” GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da je ovaj zajednički koncert tri nacionalna društva lijepa i pozitivna priča iz Mostara s porukom da kultura u Mostaru treba biti integrativni faktor, izražavajući nadu da će u budućnosti biti još kvalitetnih zajedničkih događaja.

Amir Kadribegović iz BZK ”Preporod” naveo je kako je Mostar i ovim događajem pokazao da je najizražajniji sinonim zajedničkog života te da nacionalna kulturna društva žele da daju svoj doprinos unaprijeđenju kvaliteta života u prostoru u kojem zajedno žive i djeluju.

Predsjednik HKD ”Napredak” Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka naglasio je da kulturna nacionalna društva imaju posebnu ulogu i misiju i da je važno da zajedno rade, kao i da je ovim događajem poslana poruka suradnje i uvažavanja.

Koncert je podržan od strane CRS-u, a u organizaciji su pomogli i Grad Mostar, Gradsko vijeće Grada Mostara i Centar za kulturu.

Koncertu su nazočili predsjednik i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salem Marić i Velibor Milivojević, ministar obrazovanja i kulture HNŽ-a Rašid Hadžović, ministar financija HNŽ-a Adnan Faladžić, generalni konzul Republike Srbije Vaso Gujić, generalni konzul Republike Hrvatske Marko Babić, te drugi predstavnici gradske i županijske vlasti, predstavnici Grada Trebinja, predstavnici vjerskih zajednica, kao i brojne poznate osobe iz kulturnog i javnog života Mostara.

Najnovije objave