Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Voće za snižavanje holesterola

Najčitanije objave

Redovna konzumacija breskvi može imati pozitivan učinak na kontrolu visokih razina holesterola, koji predstavlja značajan faktor rizika za srčane i krvožilne bolesti, navode stručnjaci.

Prema istraživanjima, breskve sadrže fenolne spojeve koji mogu spriječiti stvaranje LDL holesterola, poznatog kao “loš” holesterol. Visoke razine LDL holesterola mogu dovesti do formiranja plaka u arterijama, što rezultira suženjem protoka krvi i povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara.

Prehrambene navike igraju važnu ulogu u održavanju zdravog kolesterola, posebno izbjegavanje hrane bogate zasićenim masnoćama. Međutim, prehrana također može biti od pomoći u smanjenju holesterola.

Breskve su izuzetno korisne za održavanje holesterola pod kontrolom. One su siromašne zasićenim masnoćama, ali bogate vlaknima.

Vlakna imaju višestruki učinak na smanjenje holesterola. Otopiva vlakna koja se nalaze u breskvama mogu se vezati za holesterol u probavnom traktu, sprječavajući njegovu apsorpciju u krvotok. To rezultira smanjenom količinom holesterola dostupnog tijelu za upotrebu ili skladištenje. Također, otopiva vlakna mogu potaknuti izlučivanje žučnih kiselina koje se formiraju iz holesterola u jetri. Kada se vlakna vežu na žučne kiseline u crijevima, potiču njihovo izlučivanje iz tijela. To potiče jetru da koristi više holesterola za stvaranje novih žučnih kiselina, čime se smanjuje ukupna razina holesterola u organizmu.

Dodatno, vlakna prisutna u breskvama usporavaju probavu hrane, što rezultira dugotrajnijim osjećajem sitosti i stabilizacijom razine glukoze u krvi.

Stoga, uključivanje breskvi u prehranu može biti korisno za održavanje zdravih razina holesterola i podršku cjelokupnom kardiovaskularnom zdravlju.

Najnovije objave