Utorak, 16 Jula, 2024

Moskva tvrdi da je zapadna propaganda propala

Najčitanije objave

Rusija je saopćila da se neke vojne jedinice vraćaju u svoje baze dok je njeno ministarstvo vanjskih poslova poručilo da je Zapad “ponižen” zbog upozorenja o invaziji na Ukrajinu.

Ruska vojska saopćila je da izvodi planirane vježbe obuke, uključujući i Bjelorusiju, ali su neke od njih završene tako da je jedan broj vojnika na granici Ukrajine počeo da se vraća u svoje baze danas.

Međutim, navodi se da većina još uvijek izvodi obuku i na kopnu i na moru, a više od 20 ruskih brodova započinju vježbe u Barentsovom moru u utorak, javlja Sky News.

– Pošto se završe mjere borbene obuke, trupe će se, kao i uvijek, vratiti na svoje punktove stalnog razmještaja. Jedinice južne i zapadne vojne oblasti, nakon što su izvršile svoje zadatke, već su počele ukrcavanje na željeznički i drumski transport i danas će krenuti u svoje vojne garnizone – rekao je Konašenkov, glavni portparol ministarstva odbrane Rusije.

– Odvojene jedinice će se vratiti same u sklopu vojnih kolona – kazao je on.

SAD i Velika Britanija upozorile su da je ruska invazija na Ukrajinu “neminovna”, vjerovatno u srijedu, jer se više od 130.000 ruskih vojnika okupilo na granici. Rusija je pozvala NATO da ne dopusti Ukrajini ili bilo kojoj bivšoj sovjetskoj zemlji u NATO – nešto što su Ukrajinci godinama željeli.

Razmišljajući o tome da Moskva kaže da se neke jedinice vraćaju u svoje baze, portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da će “15. februar 2022. ostat će upisan u historiju kao dan kada je zapadna ratna propaganda propala.”

– Ponižena i uništena bez ijednog ispaljenog metka – kazala je Zaharova, misleći na “zapadnu propagandu”.

Najnovije objave