Utorak, 16 Jula, 2024

Srbija obilježava Dan državnosti uz ekološke prosvjede

Najčitanije objave

Srbija u utorak obilježava Dan državnosti, kasnije popodne očekuje se raspisivanje izvanrednih parlamentarnih i izbora za grad Beograd, te nekoliko lokalnih uprava, a uoči ceremonije dodjele državnih priznanja u Palači Srbija stotine ekoloških aktivista i građana blokiralo je dva okolna bulevara.

Prosvjednici, koji zahtijevaju donošenje zakona kojim bi se potpuno zabranila istraživanja i rudarenja litija i bora na cijelom teritoriju Srbije, poručili su da svojim akcijama “brane i državu i ustav”, poručivši predsjedniku Aleksandru Vučiću da ga smatraju “nedostojnim svoje dužnosti”.

Blokade dva novobeogradska bulevara protječu uglavnom mirno, uz manje incidente i povremena naguravanja s korodonima policije, koji prosvjednicima ne dopuštaju prilaz Palači Srbija, gdje Vučić u povodu Dana državnosti dodjeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Prosvjednici, među kojima su i deseci mještana s područja Jadra u zapadnoj Srbiji, gdje se planira rudarenje litija, proveli su prethodnih pet dana u improviziranom kampu u parku ispred sjedišta predsjednika Republike pokušavajući pritiskom ishoditi donošenje zakona prije raspuštanja državnog parlamenta.

Skupština Srbije danas će službeno biti raspuštena i radit će u tehničkom mandatu, a kasnije popodne predsjednik Aleksandar Vučić raspisat će izvanredne parlamentarne izbore za 3. travnja.

Za isti dan izbore za vijećnike Skupštine Beograda, te nekoliko lokalnih uprava tijekom popodneva raspisat će predsjednik Skupštine Ivica Dačić.

Središnja proslava Dana državnosti održana je u Orašcu, gdje je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak protiv otomanske imperije, a 15. veljače vezan je i uz donošenje prvog modernog ustava Srbije na današnji dan 1835. godine.

Središnju proslavu predvodila je premijerka Ana Brnabić s ministrima, poručivši da je na današnji prije dva stoljeća Srbija odlučila osloboditi se ropstva i vratiti se na političku mapu Europe.

Proslavi dana državnosti nazočio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, što je bilo razlogom da s ceremonije izostanu veleposlanici zapadnih zemalja uz obrazloženje da je Dodik pod sankcijama Zapada, prenosi Hina.

Najnovije objave