Subota, 2 Marta, 2024

Ministar Helez aktivno lobira za povećanje EUFOR-a u BiH

Najčitanije objave

Ministar obrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, potvrdio je da aktivno radi na promicanju povećanja broja pripadnika EUFOR-a.

“Mogu vam reći da trenutno intenzivno komuniciram s političarima iz različitih zemalja. U roku od tri dana, održat ću sastanke s trojicom ministara obrane: Norveške, Hrvatske, te sutra s ministricom obrane Austrije. Također planiram sastanke s ministrima obrane Njemačke i Turske. Ove države nisu slučajno odabrane za kontakte. Norveška ima veze s NATO-om, a i trenutni generalni sekretar NATO-a dolazi iz te zemlje. Što se Austrije tiče, posjetit ću ih kako bi razgovarali o produženju mandata za operaciju Althea. Postoji zabrinutost u vezi s izborom budućeg zapovjednika, pa želimo produžiti mandat sadašnjem austrijskom zapovjedniku, izbjegavajući postavljanje mađarskog zapovjednika. Nema problema s Mađarskom, ali s obzirom na stavove Orbana i njegovu politiku prema Bosni i Hercegovini, smatramo da je potrebno reagirati kako bismo to spriječili. Orbanov režim ima sličnosti s Dodikom i Putinom”, izjavio je Helez za FTV.

Na upit je li protiv toga da se dio jedinica EUFOR-a u BiH sastoji od vojnika iz Hrvatske, Helez je odgovorio: “To je već odavno definirano i ne vidim razloga da se ulazi u te rasprave. Bitno je istaknuti da imamo pripadnike iz različitih država, čime se postiže multietnički sastav. Naš glavni interes je osigurati mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, osobito uzimajući u obzir nedavne događaje na Kosovu. Albin Kurti je mudro postupio jer je Kosovo bilo u političkoj defanzivi. Srbija je podržala teroriste tim terorističkim činom, što je dovelo do negativnog stava cijele Europske unije prema Vučiću”, naglasio je Helez. Također je istaknuo da se radi o ljudima koji potiču na nerede, ali šalju svoju djecu na sigurna mjesta.

Helez je također komentirao Vučićevu praksu upozoravanja na pripravnost vojske Srbije, rekavši: “Već godinama Vučić koristi izjave o pripravnosti vojske Srbije. Međutim, mi pratimo situaciju i nismo u stanju pripravnosti. Trenutačno nema nikakve opasnosti prema našoj zemlji prema informacijama iz sigurnosnih provjera”, zaključio je Helez.

Najnovije objave