Subota, 2 Marta, 2024

BANDE HARAJU ŠVEDSKOM: Premijer pozvao vojsku u pomoć

Najčitanije objave

Švedski premijer Ulf Kristersson pozivao je vojsku i policiju kako bi suzbio nasilje bandi.

U Švedskoj, gdje je samo u septembru ubijeno 11 osoba, premijer Ulf Kristersson je odlučan u nastojanjima da zaustavi nasilje koje se povezuje s bandama. U odvojenim pucnjavama u Stockholmu u srijedu ubijene su dvije osobe, dok je jedna žena izgubila život kada je bomba uništila njezinu kuću.

Kristersson je u rijetkom televizijskom obraćanju naciji izjavio: “Ovo su teški trenuci za Švedsku. Jedna 25-godišnja žena je otišla spavati, ali se više nikada nije probudila.”

Nadalje, najavio je odlučnu borbu protiv bandi: “Lovit ćemo bande i pobijediti bande.”

Kristersson je formirao manjinsku vladu desnog centra nakon prošlogodišnjih izbora, podržanu populističkim i antiimigrantskim Švedskim demokratima, prekinuvši osmogodišnju vladavinu socijaldemokrata. Njegova koalicija je pobijedila na izborima dijelom obećanjem zaustavljanja rastućeg nasilja bandi te je pokrenula niz inicijativa, uključujući povećanje ovlasti policije i strože kazne za zločine s oružjem.

Iako te mjere tek trebaju stupiti na snagu, Kristersson je za probleme okrivio prethodne vlade. “Neodgovorna imigracijska politika i neuspješna integracija su nas doveli do ove točke”, rekao je premijer.

Švedska je desetljećima imala liberalnu politiku useljavanja i primila je više imigranata po glavi stanovnika nego bilo koja druga europska zemlja tijekom migracijske krize 2015. godine. Kristerssonova vlada je pooštrila tu politiku, iako je oko 20 posto od 10,5 miliona stanovnika Švedske rođeno u inozemstvu.

Opozicijski Socijaldemokrati, najveća stranka u parlamentu, ranije su u četvrtak pozvali vladu da promijeni zakon kako bi vojsci omogućili sudjelovanje u suzbijanju nasilja bandi. “Ovo nije Švedska, takva Švedska ne bi smjela biti”, izjavila je čelnica socijaldemokrata Magdalena Andersson.

Prema procjeni policije, oko 30.000 ljudi u Švedskoj izravno je uključeno u kriminalne grupe ili ima veze s njima. Nasilje se također širi iz velikih gradskih područja u manje gradove gdje je nasilje nekad bilo rijetkost.

Najnovije objave