Utorak, 16 Jula, 2024

Mesić: Što prije učiniti korake koji će pomoći BiH da se uključi u EU integracije

Najčitanije objave

Bilo bi dobro da se što prije učine razumni koraci koji mogu pomoći Bosni i Hercegovini da se što prije uključi u euroatlanske integracije, poručio je nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Kazao je to komentirajući ”Apel za spas BiH” koji je sačinio zajedno sa članovima posljednjeg Predsjedništva SFRJ Bogićem Bogićevićem i Vasilom Tupurkovskim.

Rekao je da je situcija složena, ali da nije dramatično eskalirala i da se može ”protezati u raznim pregovorima”.

Mesić je gostujući u emisiji “Aktuelno” BIR televizije rekao da je apel otišao na mnoge adrese u Evropi i svijetu, te da imaju povratne informacije.

– Ako ništa drugo natjerat ćemo ljude da misle. Ja sam smatrao da moramo ići u radikalne promjene, jer situacija da se na nacionu sve rješava pokazalo se da to nije niti evropski niti demokratski – rekao je Mesić.

Istakao je da BiH nije u fokusu svjetske javnosti i da se ne čine napori da bi se pokrenuli procesi, međutim kaže da se međunarodni faktori mogu osloboditi odgovornosti
jer se ide tamo gdje je urgentno i tamo gdje je opasno za svjetski mir.

– Za sada BiH nije prioritet – naglasio je Mesić.

Mišljenja je da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ”istureni igrač, uporni, koji svu odgovornost preuzima na sebe”.

– Mislim da se mora smoći snage da se takvi slučajevi eliminiraju iz politike – rekao je Mesić.

Stava je da treba promijeniti model rješavanja problema u BiH pa makar to bila i promjena Dejtonskog sporazuma. Mesićev prijedlog je građanska država što je istaknuto i u apelu.

– Ako je BiH građanska država, a ne država koja je bazirana na etnikumu onda je u modelu drugih evropskih država koje su građanske – naglasio je Mesić, javlja Fena.

Najnovije objave