Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Hrvatska zatvara zračni prostor za ruske avione

Najčitanije objave

Nakon što je gotovo pola Europske unije zatvorilo zračni prostor za ruske avione, odluku da ne dopusti dolazak ruskih aviona donijela je i Hrvatska, doznaje hrvatski Tportal.

Hrvatska se priključila svojim kolegama u Europi i donijela odluku da se za ruskim zrakoplovnim kompanijama zabrani korištenje hrvatskog zračnog prostora, doznaje tportal. Odluka se odnosi i na privatne ruske zrakoplove.

Ranije u nedjelju to su napravile Francuska, Belgija, Nizozemska, Irska, Italija, Njemačka i Island, dok se Švedska, Finska i Danska pripremaju povući isti potez.

Zabranu za ruske zrakoplove, odnosno prvo za zrakoplove Aeroflota uvela je prvo Velika Britanija, kojoj je taj potez bio u prvom paketu sankcija. Nakon toga svoje su nebo za ruske zrakoplove zatvorile Poljska, Češka, baltičke države, Slovenija, Rumunjska i Bugarska.

Zabrana znači da ruski zrakoplovi neće moći nadlijetati niti slijetati u državama koje su zatvorile zračni prostor. Jednako tako, ruski zrakoplovi morat će obilaziti zabranjene zone kako bi došli do svoje destinacije, zbog čega će se i vrijeme leta produžiti.

Rusija je već odgovorila istim mjerama nekim državama koje su zatvorile svoj zračni prostor, pa je za očekivati i da će ruski zračni prostor biti zatvoren za hrvatske zrakoplove.

Neki od najvećih zračnih prijevoznika EU-a, uključujući njemačku Lufthansu, nizozemski KLM i poljski LOT, otkazali su svoje letove za Rusiju.

Najnovije objave