Utorak, 25 Juna, 2024

Lučić: Dobio sam Fincijeva uvjeravanja da jevrejska vjerska grupa ne predstavlja nikakvu prijetnju

Najčitanije objave

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić je s predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, razgovarao o boravku jevrejske vjerske grupe na području općine Istočna Ilidža, kako bi dobio prave infomrmacije o toj grupi.

Finci je informirao Lučića da ta grupa nije kontaktirala Jevrejsku zajednicu u Sarajevu i da nisu imali nikakav kontakt s njima.

Naveo je da se i on lično interesovao za njihov boravak u BiH i da je dobio informaciju da su došli iz SAD-a, a da su prije toga boravili u Kanadi i Gvatemali.

– Kako je rekao Finci, dobio je informaciju da je riječ o proširenoj porodici s većim brojem članova i da su prilično zatvorena vjerska gupa koja na poseban način praktikuje vjeru. Također upoznao me da je jedan list u Izraelu objavio priču o boravku ove grupe u BiH – kazao je Lučić.

Ministar Lučić je razgovarao i s direktorom Službe za poslove sa strancima BiH Slobodanom Ujićem koji ga je upoznao da se danas na terenu nalaze inspektori te službe i da su u toku provjere.

– Obavijestio me da je vlasnik kuće otkazao najam kuće toj vjerskoj grupi i da će oni do subote napustiti područje Istočne Ilidže – pojasnio je Lučić.

Najavio je da 5. februara ove godine 24 člana te grupe napuštaju BiH, a druga grupa BiH treba da napusti do 20. februara.

– Prema posljednjim informacijama ova vjerska grupa trenutno je u potrazi za novom destinacijom i prijevozom. Dobio sam uvjeravanja da ne predstavljaju prijetnju za lokalnu zajednicu i da do sada nije zabilježen nijedan incident – zaključio je Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

Najnovije objave