Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Kordić i Macdonald o obilježavanju 30. godišnjice članstva BiH u UN-u

Najčitanije objave

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je u utorak rezidentnu koordinatoricu Ujedinjenih naroda (UN) u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald, te je upoznao sa situacijom u Mostaru i aktivnostima koje Grad poduzima na rješavanju trenutnih prioritetnih pitanja.

Rezidentna koordinatorica UN-a je gradonačelnika upoznala s aktivnostima UN-a u BiH, te napomenula da se ove godine, točnije 22. svibnja, navršava 30 godina od kada je BiH postala članica UN-a.

S tim u vezi, razmijenjene su ideje o načinima obilježavanja tog datuma u Mostaru koji bi ujedno označio i početak određenih projekata značajnih za taj grad, priopćeno je iz Grada Mostara.

Grad Mostar, kao pozitivan primjer promjena, mogao bi iskoristiti ovaj mjesec za predstavljanje pozitivnih pomaka u radu i nastojanju da okupi sve građane oko ciljeva za budućnost. U tom kontekstu razgovaralo se o idejama za sami događaj obilježavanja godišnjice i o mogućim projektnim idejama koje bi se mogle realizirati u Mostaru.

Misija UN-a je duboko predana ostvarivanju ciljeva održivog razvoja koji se odnose na područja zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, klimatskih promjena, obrazovanja, mladih, zdravlja i zdravstva. U posljednje vrijeme, zbog situacije s pandemijom covida-19, poseban cilj je rad na poboljšanju zdravstvenih sistema u iduće tri godine.

Macdonald je posebno istaknula da je jedan od UN-ovih prioriteta borba protiv govora mržnje generalno i na društvenim mrežama, koji je sve izraženiji u posljednje vrijeme i koji pogađa sve kategorije stanovništva, te se protiv njega treba odlučnije boriti.

Tim UN-a u BiH predstavlja glavni međuagencijski mehanizam međusobne koordinacije, povezanosti i donošenja odluka. Čine ga predstavnici agencija, programa i fondova UN-a koji su potpisnici Okvira suradnje BiH i UN-a za održivi razvoj (UNSDCF), za period 2021.-2025. Oni provode operativne aktivnosti za održivi razvoj i provođenje UNDSCF-a u BiH.

Najnovije objave