Petak, 14 Juna, 2024

Kurti: U manastiru se nalazi 30 do zuba naoružanih terorista

Najčitanije objave

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, izvijestio je danas da se u selu Banjské u Zvečanu, gdje je ubijen policajac, nalazi najmanje 30 naoružanih osoba do zuba.

Kurti je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća sigurnosti Kosova apelirao na napadače da se predaju sigurnosnim vlastima.

“Imamo najmanje 30 naoružanih osoba do zuba, profesionalaca iz vojske ili policije, koji su trenutno opkoljeni našim policijskim snagama, i pozivam ih da se predaju našim sigurnosnim tijelima. Oni su odgovorni za napade na našu policiju, čak i nakon što su ubili Afrima Bunjakua i ranili Albana Rashitija”, rekao je Kurti.

Prikazujući fotografije, Kurti je naglasio prisutnost naoružanih osoba do zuba sa vojnom opremom i maskama oko manastira u Banjskoj i Zvečanu.

“Sigurnosni organi i tužiteljstvo provodit će istragu kako bi identificirali ove uniforme. Također, primjećujete prisutnost jednog blindiranog vozila pored džipova. To ukazuje na prisutnost oklopnih vozila karakterističnih za vojnu opremu. Jasno je da se radi o organiziranoj formaciji koja je došla da destabilizira Kosovo”, dodao je Kurti.

Kurti je također istaknuo da ubojstvo policajca Bunjakua u nedjelju treba potaknuti još odlučniju borbu protiv bandi i ilegalnih struktura koje ugrožavaju sigurnost i ustavni poredak.

“Još uvijek traju napadi naoružanih skupina s različitim vrstama oružja u blizini mjesta gdje je naš policajac stradao. Osuđujemo ovaj kriminalni i teroristički napad. Organizirani kriminal, uz političku, financijsku i logističku podršku službenog Beograda, napada našu zemlju. U ovoj borbi branimo zakonitost, brinemo se o svim građanima bez iznimke i čuvamo neovisnost Kosova. Izvršitelji zločina i njihovi nalogodavci će biti pronađeni, suočit će se s pravdom i biti kažnjeni. Vlada Kosova i državne institucije su spremne i koordinirane kako bi odgovorile na kriminal, kriminalce, teror i teroriste”, istaknuo je.

Razgovor s američkim ambasadorom

Premijer Kosova, Albin Kurti, također je izrazio zabrinutost zbog izostanka brze reakcije Europske unije na napade u selu Banjské na sjeveru, gdje je ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku, dok su još dvojica policajaca ozlijeđena.

Kurti je izvijestio da je bio u kontaktu s američkim ambasadorom na Kosovu, Jeffreyem Hovenierom, te najavio da će se također konzultirati s ambasadorom EU na Kosovu, Tomasom Szunyogom.

“Ne razumijem zašto EU još nije reagirala. Osim što sam kontaktirao ambasadora Hoveniera, namjeravam uspostaviti kontakt i s ambasadorom Szunyogom. Nakon ovih događaja i informacija, ne bi smjelo biti nikakvih sumnji o tome gdje se događaju i kakva prijetnja nam prijeti. Očito je da se ne radi o lokalnim stanovnicima sjeverne općine, već o profesionalcima s maskama i uniformama, te teškim kalibarskim oružjem, koji su došli kako bi destabilizirali Kosovo i borili se na teritoriju naše Republike”, zaključio je Kurti.

Najnovije objave