Utorak, 16 Jula, 2024

Kosovo: Još jedan napadač ubijen, Vučić se večeras obraća naciji

Najčitanije objave

Kosovska policija je potvrdila da je još jedan napadač, pripadnik grupe koja je jutros ubila kosovskog policajca, izgubio život. Mediji na Kosovu izvještavaju o ovom incidentu. Tridesetak naoružanih napadača se trenutno skriva u manastiru Banjska na sjeveru Kosova, a okruženi su snažnim policijskim snagama. KFOR (Kosovske snage za sigurnost) je objavio da pažljivo prate situaciju u Banjskoj i istakao da su njihove trupe prisutne u tom području i spremne za odgovor ako bude potrebno.

Premijer Kosova, Albin Kurti, je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća sigurnosti Kosova, pozvao napadače da se predaju sigurnosnim vlastima.

“Imamo najmanje 30 naoružanih pojedinaca, do zuba naoružanih, s profesionalnim obukama, vojnom ili policijskom pozadinom, koji su trenutno okruženi snagama naše policije. Pozivam ih da se predaju našim sigurnosnim snagama. Oni su odgovorni za napad na našu policiju, čak i nakon što su ubili Afrima Bunjakua i ranili Albana Rashitija”, izjavio je Kurti.

Kurti je pokazao fotografije na kojima su vidljivi naoružani ljudi s vojnom opremom i maskama oko manastira u Banjskoj i Zvečanu.

“Naši sigurnosni organi i tužiteljstvo provest će istragu kako bi identificirali ove uniforme. Također, primjećujete prisustvo jednog blindiranog vozila uz džipove. To ukazuje na prisutnost oklopnih vozila karakterističnih za vojnu opremu. Jasno je da se radi o organiziranoj formaciji koja je došla ratovati na Kosovo”, dodao je Kurti.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je izvanredno obraćanje koje će se održati večeras u 20 sati.

Najnovije objave