Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Deset godina od smrti Jovanke Broz. Pogled unatrag na život najmoćnije dame bivše Jugoslavije

Najčitanije objave

U oktobru će se navršiti deset godina od smrti prve dame bivše Jugoslavije, Jovanke Broz.

Preminula je nedugo prije nego što bi napunila 90 godina, no posljednje dane svog dubokog staračkog doba provela je daleko od sjaja komunističkog režima, koji je (možda i ne baš) uživala tijekom života svog supruga, Josipa Broza Tita, prije sloma balkanske unije – Jugoslavije – koji se dogodio netom nakon njegove smrti.


Smrt karizmatične “prve drugarice”, kojoj je haljine šivala Žuži Jelinek (a frizuru joj je još uvijek živuća Ivanka Roksić uređivala u hotelu Bristol u Tuzli, o kojoj je pisala Slobodna), aktualizirala je jednu od najneobičnijih ljubavnih priča na ovim prostorima – priču o Jovanki i Titu.

Između njih je bilo više od trideset godina razlike; kad ju je zaprosio, Tito je imao 60, a Jovanka tek 28 godina. Maršal ju je za ostatak svog (a i njezinog) života pridobio ovim riječima: “Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, osobnim gubicima, svakojakim nedaćama, i osjećam da bih s tobom napokon osigurao spokoj i sreću.”

Očigledno je izrekao prave riječi jer je Jovanka, koja ga je već poznavala nekoliko godina i s njim surađivala, pristala na brak. Obavljen je tajno, no uskoro je obznanjen, a nju su zadesile brojne protokolarne obveze, susreti s drugim državničkim parovima, sletovi i proslave, večere s filmskim zvijezdama s tadašnje holivudske A-liste… Naravno, tu su bile i bračne dužnosti u četiri zida, koje su joj donosile radost, jer se nije libila reći da ne primjećuje dobnu razliku sa suprugom, budući da je maršal Tito bio veoma vitalan čovjek.

Najmoćniji par bivše Jugoslavije se vjenčao u travnju 1953. godine, a Jovanka je preminula sredinom listopada 2013. godine. Nekoliko njezinih ispovijesti je zabilježeno u knjizi “Jovanka Broz, Titova suvladarka”, koju je napisao Titov osobni liječnik, dr. Aleksandar Matunović. Žena narodne fizionomije, s imidžom čiju je “krunu” činila prepoznatljiva, visoka pundža od njezine crne kose, bila je jedna od posljednjih svjedoka razdoblja komunizma i stila života koji je obilježio danas niz samostalnih malih država: Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, (Sjevernu) Makedoniju i Kosovo (kontroverznog međunarodnog statusa).

Jovanka Broz (rođena Budisavljević) je pokopana u Kući cvijeća na Dedinju, blizu groba svog supruga, uz vojne počasti, mimohod štovatelja iz redova antifašista i nostalgičara, te zvuke popularne budnice talijanskog partizanskog pokreta “Bella ciao”.

Najnovije objave