Petak, 24 Maja, 2024

PROBLEMI U SVEMIRU: Ako Rusi napuste Međunarodnu svemirsku stanicu ovaj div bi se mogao zabiti u Zemlju

Najčitanije objave

Ako Rusija nakon uvođenja sankcija zbog napada na Ukrajinu odluči povući svoje astronaute sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) može doći do velikih problema. Naime, NASA istražuje načine na koje će ISS održati u orbiti bez ruske asistencije koja je zadužena upravo za ovaj dio posla.

Američka strana ISS-a odgovorna je za energiju i podršku dok Rusija održava pogon i stabilnu orbitu letjelice koja povremeno podiže visinu stanice na ugodnijih 400 kilometara. Prošle sedmice voditelj ruske agencije Roscosmos Dmitrij Rogozin spomenuo je scenarij prema kojem bi Rusija povukla astronaute kao odgovor na američke sankcije.

Rogozinov američki kolega, NASA-in administrator Bill Nelson na ovu je tvrdnju neizravno odgovorio: ‘NASA nastavlja sa suradnjom s međunarodnim partnerima, uključujući Roscosmos, kako bismo osigurali siguran rad Međunarodne svemirske postaje.’

Kathy Lueders, voditeljica NASA-inog programa za ljudski let u svemir, tvrdi da je pomoć ponudila američka vojno-avionska kompanija Northrop Grumman. ‘Kao što znate, naši kolege iz SpaceX-a također trenutno razmatraju imamo li dodatne kapacitete za to’, rekla je.

Leuders nadodaje da se rad na svemirskoj stanici nastavlja ‘po planu’ te da ‘nema nikakvih znakova da kolege iz Rusije nisu posvećeni svojem poslu’.

ISS je, bez dvojbe, jedan od najvećih znakova ere nakon Hladnog rata – u funkciji je već 21 godinu te je preživio druge geopolitičke oluje, poput ruske invazije na Krim, no čini se da bi invazija na cijelu Ukrajinu mogla ubrzati raspad američko-ruske svemirske suradnje.

Najnovije objave