Subota, 2 Marta, 2024

Iz Haga stigla nova optužnica protiv Šešelja

Najčitanije objave

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je objavio da je nova haška optužnica podignuta protiv Vojislava Šešelja, koji je bio optužen za različite zločine u vezi sa sukobima na Kosovu.

“Stigla je nova optužnica iz Haga protiv Šešelja i četiri njegova saradnika zbog nepoštovanja suda, što dodatno otežava već postojeće pritiske”, izjavio je Vučić na kraju svog obraćanja.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u februaru 2003. godine i proveo je gotovo 12 godina u pritvoru do novembra 2014. godine. Postupak protiv Šešelja pred Haškim tribunalom trajao je čak 15 godina.

Lider radikala je konačno osuđen na 10 godina zatvora 2018. godine od strane Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu. Presuda se odnosila na njegovu odgovornost za podsticanje deportacije i progon Hrvata iz Hrtkovaca u Vojvodini.

Žalbeno veće je potvrdilo Šešeljevu krivicu po tačkama 1, 10 i 11, koje se odnose na progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine. Međutim, žalbeno veće je odbacilo žalbe tužilaštva po ostalim tačkama prvostepene presude Haškog tribunala.

Na jednom od mitinga Srpske radikalne stranke 6. maja 1992. godine, Šešelj je pročitao spisak od 17 “nelojalnih” Hrvata koji su odmah morali napustiti svoje domove. Ovaj događaj se smatra početkom masovnog progona Hrvata iz Hrtkovaca, koji su tada činili većinu stanovništva, a danas tamo živi većinsko srpsko stanovništvo. Snimak ovog mitinga u Hrtkovcima služio je kao dokaz tokom suđenja u Hagu.

Treba napomenuti da je Šešelj prvobitno oslobođen svih tačaka optužnice od strane Sudskog veća Haškog tribunala 31. marta 2016. godine, ali je tužilaštvo uložilo žalbu i tražilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja. Šešelj je na ovu presudu odgovorio kontroverznim izjavama, uključujući i izjavu: “Ponosan sam na svoje ratne zločine, spreman sam ih ponoviti više puta!”

Najnovije objave