Subota, 2 Marta, 2024

Dodik i dalje mašta o kontroli izbora. Želi da SNSD ima potpuno kontrolu nad CIK-om

Najčitanije objave

Izjava Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, koja je nedavno prošla gotovo nezapaženo, upućuje na planove za izmjene u načinu izbora članova Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine. Ovom izjavom Dodik je najavio namjeru da se promijeni način imenovanja članova CIK-a, tako da bi to više ovisilo o volji stranaka SNSD i HDZ, a istodobno se radi na smanjenju ovlasti CIK-a.

Nakon sastanka partnera u Mostaru (SNSD-a, HDZ-a i “Trojke”), Dodik je iznio plan o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Prema njegovim prijedlozima, članove CIK-a bi birao i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje stranke SNSD i HDZ imaju značajan utjecaj. Dodik je izjavio da planiraju izmjene zakona u ovom smjeru do kraja godine.

Dodik želi ići i korak dalje u smanjenju ovlasti CIK-a, tvrdeći da je CIK neopravdano preuzeo nadležnosti za provođenje izbora za predsjednika RS-a, zastupnike u NSRS-u te lokalne izbore. Svojim prijedlozima želi definirati ovlasti CIK-a kroz reformu izbornog sustava.

Odgovarajući na te prijedloge, pravnik i bivši član CIK-a BiH, Vehid Šehić, ističe da zakon trenutno jasno daje CIK-u ovlasti za provedbu svih izbora. Šehić smatra da je Dodikov prijedlog pokušaj veće kontrole izbornog procesa te da će teško proći jer postoje mehanizmi zaštite izborne volje građana, uključujući visokog predstavnika koji može intervenirati kako bi zaštitio izbornu volju građana.

Šehić također smatra da je aktuelni prijedlog u vezi s izmjenom načina izbora članova CIK-a neprihvatljiv jer bi podredio integritet građana strankama. Također, upozorava na nejasnosti u prijedlozima koji bi omogućili da tri zastupnika i tri delegata, članovi komisije za izbor članova CIK-a, donose odluke bez prisustva ostalih članova i bez obveznog stručnog znanja.

U zaključku, Šehić vjeruje da takvi prijedlozi neće proći, te očekuje reakciju OSCE/ODIHR (OSCE-ov ured za demokratske institucije i ljudska prava) te podršku zastupnika i delegata koji će se suprotstaviti ovim promjenama.

Najnovije objave