Utorak, 5 Marta, 2024

Iranska djevojka u kritičnom stanju nakon navodnog sukoba zbog hidžaba

Najčitanije objave

Iranska tinejdžerka je u kritičnom stanju u bolnici, izjavila su u srijedu za Reuters dvojica istaknutih aktivista za ljudska prava, nakon što je pala u komu poslije, kako su rekli, sukoba s agentima u teheranskom metrou zbog kršenja zakona o hidžabu.

Slučaj Armite Geravand je vrlo osjetljiv, što izaziva zabrinutost da bi se 16-godišnjakinja mogla suočiti sa istom sudbinom kao Mahsa Amini, 22-godišnja žena čija je smrt prošle godine u pritvoru policije za moral izazvala višemjesečne proteste širom zemlje.

Dok su vlasti negirale tvrdnje grupa za ljudska prava da je Geravand pala u komu u nedjelju nakon sukoba s policajcima koji sprovode islamski kodeks oblačenja, iransko-kurdska grupa za ljudska prava Hengaw objavila je njenu sliku bez svijesti u bolnici u Teheranu gdje je odvedena nakon incidenta.

Iz iranskog ministarstva unutrašnjih poslova nije bilo neposrednog odgovora na zahtjev za komentar o incidentu.

– Pomno pratimo njen slučaj. Ona je u komi na Odjeljenju intenzivne njege bolnice i njeno stanje je kritično… njeni rođaci su rekli da je u bolnici dosta policajaca u civilu – rekao je jedan od aktivista u Iranu.

Drugi aktivista je rekao da su snage sigurnosti zabranile Geravandinim roditeljima da objavljuju njenu sliku na društvenim mrežama ili da razgovaraju sa grupama za ljudska prava.

Aktivisti su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni zbog osjetljivosti teme.

Najnovije objave