Subota, 2 Marta, 2024

Disciplinski postupak protiv sutkinje Amre Muhibić iz Sarajeva zbog neispunjenja norme

Najčitanije objave

Ured disciplinskog tužioca podnio je tužbu protiv Amre Muhibić, sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu, zbog disciplinskih prekršaja nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije.

Muhibić se disciplinskom tužbom tereti da je – dijelom u 2022. i početkom 2023. godine – imala nizak procenat rješavanja predmeta, čime je počinila disciplinski prekršaj “nepoštivanje dužnosti sudije”.

– Ured disciplinskog tužioca je tereti da je uzimala u rad predmete izvan plana rada, koji su mlađi i manje složeni predmeti, kao i da je uzela u rad parnični predmet star 20 godina – navodi se u disciplinskoj tužbi koju je pročitala disciplinska tužiteljica Aldijana Porča, javlja BIRN BiH – Detektor.ba.

Tužiteljica je navela da je Muhibić u jednom predmetu propustila na vrijeme donijeti mjeru osiguranja, koja je kasnije izgubila svaku svrhu.

U odgovoru na disciplinsku tužbu, Muhibić je navela da je radila po planu, ali joj je naređeno da preuzme predmete koje su radili stručni saradnici, te da se radi o planu i programu predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

– Sudije su ustanovile da stručni saradnici, koji su donosili svoje nacrte, nemaju rad u praksi niti osnovna znanja. Mi smo ih zvali ‘nevidljivi radnici’ – obrazložila je Muhibić.

Sutkinja Muhibić je rekla da namjerno nije donijela mjeru osiguranja jer je stranka urgirala, te dodala da se, prema njenom mišljenju, radi o nezakonitom napredovanju u jednom javnom preduzeću.

Porča je, ulažući materijalne dokaze, predložila da bude saslušan Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, na okolonosti posljedica neopravdanog postupanja tužene, što je Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća prihvatila.

Muhibić je u materijalne dokaze uložila mjesečni izvještaj o orijentacionim mjerilima za rad sudija i stručnih saradnika u sudovima, te izvode iz CMS-a protokola predmeta. Ona je rekla da je u rad uzimala predmete koje su druge sudije odložile u pisarnicu, dodajući da je predsjednik Suda trebao “to bolje rasporediti, a ne stavljati u njen referat”. Disciplinska komisija je prihvatila da Muhibić bude saslušana u ovom postupku.

Glavna rasprava zakazana je za 6. novembar.

Najnovije objave