Utorak, 5 Marta, 2024

DOBRA VIJEST ZA BIH: O'Brien imenovan za pomoćnika državnog sekretara SAD

Najčitanije objave

James O'Brien je imenovan za pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i euroazijska pitanja. Predsjednik SAD-a, Joe Biden, nominovao ga je za ovu poziciju, a O'Brien je dobio potvrdu Senata.

Ova vijest ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu, budući da će O'Brienova uloga direktno uticati na našu zemlju.

Prilikom saslušanja za ovu poziciju, O'Brien je govorio o situaciji u Bosni i Hercegovini. Izrazio je zabrinutost zbog kontrole Milorada Dodika nad vlašću u dijelu BiH i njegove ambicije da kontrolira resurse i prihode sa tog područja. O'Brien je istakao da postoji potencijal da se smanji Dodikova kontrola nad finansijama, što djelimično doprinosi političkim tenzijama u zemlji. Također je naglasio da će zajedno s evropskim partnerima i visokim predstavnikom za implementaciju Dejtonskog sporazuma jasno ukazati Dodiku na neprihvatljivost njegovih postupaka i upozoriti ga na moguće posljedice ukoliko ne promijeni svoj pristup.

O'Brien je ranije služio u dvije američke administracije kao specijalni predsjednički izaslanik. Tokom svoje karijere, bio je viši savjetnik bivše američke državne sekretarke Madeleine Albright i predsjedničkog izaslanika za Balkan. Igrao je ključnu ulogu u implementaciji programa sankcija i savjetovanju u vezi s nizom pitanja, uključujući evropske mirovne pregovore, naučne i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine te inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine.

O'Brien je također aktivno učestvovao u pronalaženju rješenja za okončanje agresije na Bosnu i Hercegovinu i bio je ključni akter u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, koji je okončao rat u zemlji. Također je predvodio napore Sjedinjenih Država u podršci Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sjedištem u Hagu, što je doprinijelo procesu dovođenja pred lice pravde osoba odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Najnovije objave