Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Agencija za bankarstvo FBiH preuzela upravljanje Sberbankom BiH. Depoziti su sigurni

Najčitanije objave

Agencija za bankarstvo FBiH od danas upravlja Sberbankom BIH. Ovo radimo u cilju zaštite deponenata, zaštite naših građana, naših firmi i naše države – potvrdio je danas na konferenciji za medije direktor te agencije Jasmin Mahmuzić.

On je naglasio da ove mjere nisu usmjereni ni protiv koga i imaju za cilj zaštite interesa BiH. Sberbank BH je zdrava banka, dobro kapitalizirana i dobro likvidna, te nisu željeli dozvoliti, kako je rekao, da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje ove banke.

Mahmuzić je kazao da korisnici Sberbank BH nemaju razloga za brigu jer ruskog elementa u ovoj banci u BiH više nema te da Agencija preuzima upravljanje tom bankom.

– Željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a i ovako čuvamo depozite – istakao je Mahmuzić.

Naglasio je da su svi depoziti građana osigurani i sigurni te je pozvao korisnike banke da imaju vjeru u sistem te nemaju potrebe za brigom.

Poručio je da će se uraditi sve da se ova banka sačuva, istaknuvši da dešavanja u Ukrajini ne mogu negativno utjecati na Sberbank BH, kao i da trenutno ne postoji valjan razlog za povećanje kamatnih stopa.

Kazao je i da će Agencije za bankarstvo FBiH uraditi sve da se sačuva stabilnost bankarskog sektora i interese BiH.

Najnovije objave