Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

HRVATSKA: Uhapšen ministar Darko Horvat. Nižu se reakcije: “Ova Vlada je propala”!

Najčitanije objave

Jutros je hrvatska policija upala u stan ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata.

Policija je pretragu Horvatove kuće u Donjoj Dubravi u Međimurju dovršila u prijepodnevnim satima te ga oko 11,30 sati odvezla prema Zagrebu.

Horvatov odvjetnik Vladimir Terešak telefonski je za HTV potvrdio da je izvršena pretraga, da je ministar formalno uhapšen i bit će ispitan u Uskoku. “Ja ću doći na ispitivanje u Uskok”, rekao je odvjetnik. Na pitanje za što ministra terete odvjetnik je kazao da je je riječ o zlouporabi položaja, ali da mu detalji nisu poznati.

Glasnogovornik Uskoka Sergej Abramov izjavio je da je u tijeku uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje Uskok provodi s policijom, navodi Hina.

“Istraživanjem je obuhvaćeno više osoba, u ovom trenutku možemo potvrditi da je jedna od uhićenih osoba državni dužnosnik”, kazao je Abramov.

Dodao je kako se sumnja “da bi te osobe počinile kaznena djela protiv službene dužnosti”. “O daljnjem postupanju javnost će biti pravodobno obavještena, a u ovoj fazi postupanja nismo u mogućnosti davati detaljnije informacije”, kazao je glasnogovornik Uskoka.

Prema ranijim neslužbenim informacijama policija po nalogu Uskoka istražuje i potpredsjednika vlade Borisa Miloševića.

Kako Hina doznaje iz izvora bliskih istrazi na meti istražitelja uz Horvata i Miloševića, od aktualnih državnih dužnosnika su i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac te ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Među osumnjičenima su i bivši ministar Tomislav Tolušić.

Među osumnjičenima su i bivši ministar Tomislav Tolušić te Horvatova pomoćnica Ana Mandac koja je s dužnosti otišla nakon što je osumnjičena u aferi Vjeroelektrane zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac.

Prema neslužbenim informacijama sporna je dodjela novca iz programa razvoja poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Novac se navodno dodjeljivao bez kriterija, no za sada nije poznato koliko je novca na taj način ukupno podijeljeno ni koliki su bili pojedinačni iznosi.

Tim povodom premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare u Banskim dvorima.

– Nakon ovakvog tjedna punog velikih političkih događaja, dolaska nosača aviona ‘Harry S. Truman’, usvajanja paketa antiinflatornih mjera, dogovora koji sam postigao s Ursulom von der Leyen o produljenju roka za povlačenje EU novca za obnovu, nakon strategije poljoprivrede u Saboru i potpisivanja autoceste Lekenik-Sisak, zahvaljujući DORH-u imamo sada jednu novu temu za koju smo saznali iz medija da je jutros očito napravljen pretres kuće ministra Horvata. Sada vidim da je uhićen i da je očito u tijeku kriminalističko istraživanje. Koliko čujem, to se odnosi na razdoblje kada je bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi. Također, vidim da se spominju i drugi dužnosnici, Aladrović, Milošević i Tolušić. Sasvim sigurno je indikativan tajming. Takva žurnost DORH-a u vezi s kaznenim djelima koja su se navodno dogodila u 2018. Sada svi mogu vidjeti da DORH i pravosuđe nisu pod HDZ-ovom šapom, ali očito imaju nekakav razlog za žurnost. Ovo se, koliko zna, dogodilo samo jednom, krajem 90-ih godina. Očekujem da DORH obavijesti javnost otkud takva žurnost, kazao je Plenković.

“Ovo današnje uhićenje, ali i istrage dokazuju da je ova Vlada propala. Možda još nije pala, ali je propala. Ne možemo u zemlji s ovoliko izazova – potresa, pandemije, inflacije – imati Vladu u kojoj se svaki tjedan neki ministar i neka afera propituje od strane istražnih organa”, izjavila je Sandra Benčić iz MOŽEMO.

Najnovije objave