Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Trump odnio povjerljivu dokumentaciju u kuću na Floridi

Najčitanije objave

Nakon što je napustio Bijelu kuću, bivši predsjednik SAD Donald Trump odnio je povjerljivu dokumentaciju u svoj dom na Floridi.
Riječ je o 15 otuđenih kutija s dokumentacijom o kojima je američki Arhiv obavijestio i ministarstvo pravde, koji će i pokrenuti istragu, prenosi Routers.

“Arhiv je u kutijama identifikovao stavke označene kao povjerljive informacije o nacionalnoj sigurnosti”, napisao je David Ferriero iz Arhiva SAD u pismu upućenom demokratskoj zastupnici Carolyn Maloney, predsjedavajućoj nadzornog odbora Predstavničkog doma. Taj odbor je nakon što je Trump napustio Bijelu kuću u januaru 2021. godine pokrenuo istragu o njegovom rukovanju državnim dokumentima tokom predsjedničkog mandata.

“Ova nova otkrića produbljuju zabrinutost zbog flagrantnog zanemarivanja zakona o federalnoj evidenciji od strane bivšeg predsjednika Trumpa i potencijalnog uticaja na našu historijsku evidenciju”, navela je Maloney u saopćenju.

“Nacionalni arhiv nije ništa pronašao. Dobili su, na svoj zahtjev, predsjedničke zapise u običnom i rutinskom procesu kako bi se osiguralo očuvanje mog nasljeđa i u skladu sa Zakonom o predsjedničkoj evidenciji. Da je ovo bio bilo ko osim Trumpa ovdje ne bi bilo nikakve posebne priče”, naveo je Trump u pisanoj izjavi.

Najnovije objave