Utorak, 16 Jula, 2024

Granatiranja na istoku Ukrajine, Bjelorusija spominje nuklearno oružje

Najčitanije objave

Jutros su zabilježeni “incidenti granatiranja” na istoku Ukrajine, objavio je OESS.

Ukrajina tvrdi da su napad pokrenuli ruski separatisti, separatisti tvrde da su oni napadnuti. Ukrajinska vojska tvrdi da je pogođen dječji vrtić. Tokom vikenda dogodio se i incident na Mediteranu, piše Index.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da se dio snaga iz ruskih vojnih oblasti u susjedstvu Ukrajine vraća nakon završetka vježbi u svoje baze te je kao dokaz objavilo video u kojem se prikazuje kako snage navodno napuštaju Krim. Sjedinjene Države ne vjeruju u ruske tvrdnje o povlačenju vojnika s granice s Ukrajinom, a sumnjaju da je Moskva čak povećala njihov broj za sedam hiljada, rekao je neimenovani visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili su vladine snage Kijeva da koriste minobacače za napad na njihov teritorij, kršeći sporazume usmjerene na okončanje sukoba.

Ukrajina je odbacila optužbe. Službenik ukrajinske operacije združenih snaga rekao je da je pucano na njezine vojnike, ali nisu uzvratili. Vojska tvrdi da je pogođen dječji vrtić.

Tokom vikenda došlo je do incidenta na Mediteranu. Ruski lovci presreli su izviđački avion SAD-a.

Sjedinjene Države ne vjeruju u ruske tvrdnje o povlačenju vojnika s granice s Ukrajinom, a sumnjaju da je Moskva čak povećala njihov broj za sedam hiljada, rekao je neimenovani visoki dužnosnik administracije Bidena. SAD tvrdi da je sad oko Ukrajine čak 150.000 ruskih vojnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi mjesecima razvlačiti ukrajinsku krizu u pokušaju da izazove jedinstvo Zapada, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da je selo Stanytsia u Luhansku granatirano teškim oružjem i pozvao druge zemlje da osude napad.

Ministar vanjskih poslova Rusije kaže da razmještanjem trupa NATO “čini potpuno istu stvar za koju optužuje Rusiju”. “Ozbiljno smo zabrinuti zbog vrlo velikih razmjera, ničim izazvanog i neopravdanog gomilanja ruske vojske u i oko Ukrajine i Bjelorusije”, dodao je.

“Što mislite o tome? Znate, taj osjećaj osobne superiornosti i osobne nepogrešivosti je, po mom mišljenju, već prešao granicu, i nažalost, kolege iz NATO-a jednostavno ne mogu vidjeti tu granicu”, kaže.

Bjelorusija je objavila da bi u svojoj zemlji mogla držati nuklearno oružje u slučaju da se zemlja nađe pod prijetnjom Zapada.

Inače, na aerodromu u Bjelorusiji raspoređena je nova postrojba od gotovo 20 jurišnih helikoptera, ali su otišle značajne postrojbe kopnenih snaga koje su nedavno ondje bile raspoređene, navode agencije.

Vojnici i oklopna oprema još uvijek su raspoređeni na drugim mjestima. Nema većine opreme i smještajnih objekata koji su se nalazili u blizini Rechitse na jugoistoku Bjelorusije, navode, dodajući da je viđen vojni konvoj kako ide prema zapadu.

Najnovije objave