Utorak, 16 Jula, 2024

Zvizdić-Guterres: Ujedinjeni narodi snažno podržavaju euroatlantski put BiH

Najčitanije objave

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se u New Yorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom.

Tokom susreta predsjedavajući Zvizdić zahvalio se Guterresu na uspješnom vođenju Ujedinjenih naroda u posebno složenom vremenu opterećenom pandemijom i novim izazovima koje karakteriziraju nepredvidivost i nesigurnost.

Zvizdić je upoznao generalnog sekretara Ujedinjenih naroda sa aktuelnim dešavanjima u BiH. Osvrnuo se na probleme u vezi antiustavne blokade rada državnih institucija BiH. Rekao je da su zaustavljeni svi procesi ekonomskog napretka, jačanja vladavine prava i pozitivni koraci koje je BiH u prethodnom periodu napravila na putu ka evropskim i NATO integracijama – saopćeno je iz njegovog Kabineta.

U saopćenju se navodi da je Zvizdić govorio i o aktivnostima bh. entiteta RS na otimanju nadležnosti od države i o pokušaju prisvajanja državne imovine i naglasio da nema kompromisa kada se govori o državnoj imovini jer je Bosna i Hercegovina jedini njen nasljednik.

– Naglasio je i da je trenutna situacija u BiH izuzetno teška i da nečinjenje u sprečavanju nastavka antiustavnog djelovanja pojedinaca iz entiteta RS može biti razlog kašnjenja u pravovremenom djelovanju. Govorio je i o negiranju genocida u Srebrenici od strane zvaničnika entiteta RS i naglasio da je zločin genocida presuđen na međunarodnim sudovima i da je jasno definiran u zakonima i u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida – navodi se u saopćenju.

Tokom razgovora, Zvizdić je istaknuo spremnost Bosne i Hercegovine za puni doprinos rješavanju svih pitanja unutar Ujedinjenih naroda, od prevencije sukoba do snažnije promocije ljudskih prava.

– U BiH smo uvjereni kako samo snažni Ujedinjeni narodi mogu pomoći da se kolektivno suočimo sa ljudskim patnjama uzrokovanim konfliktima, siromaštvom, nedostatkom hrane, pandemijama i epidemijama, klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama – rekao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da Ujedinjeni narodi prate i snažno podržavaju euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Sastanku je prisustvovao i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima, ambasador Sven Alkalaj – saopćeno je iz Zvizdićevog Kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH, javlja Fena.

Najnovije objave