Petak, 24 Maja, 2024

EVROPSKI PARLAMENT: Bugarski zastupnik salutirao nacističkim pozdravom!

Najčitanije objave

Nakon što je u srijedu u Europskom parlamentu sudjelovao u raspravi o vladavini prava u Poljskoj i Mađarskoj, bugarski europarlamentarac Angel Džambazki salutirao je Hitlerovim pozdravom, piše Deutsch Welle.

Džambazki, inače član stranke VMRO – Bugarski nacionalni pokret, salutirao je neposredno prije izlaska iz glavne dvorane Europskog parlamenta. VMRO je dio Kluba zastupnika Europski konzervativci i reformisti (ECR).

– Nikada vam nećemo dopustiti da nam govorite što da radimo. Živjeli (Viktor) Orbán i (stranka) Fidesz, živjeli (Jarosław) Kaczyński i (stranka Pravo i pravda), živjele Bugarska i naša nacionalna država. Živjela Europa nacija – rekao je Džambazki.

Oaj incident se dogodio kad je Najviši sud Europske unije u srijedu je odbacio tužbu Poljske i Mađarske protiv europskog mehanizma kojim se za kršenje sloboda i vladavine prava neke zemlje članice kažnjava uskratom novca iz europskih fondova.

Pina Picierno, potpredsjednica Europskog parlamenta koja je vodila sjednicu na kojoj se Džambazki salutirao, rekla je da će Parlament pregledati snimku spomenute rasprave te utvrditi je li Džambazki zaista salutirao Hitlerovim pozdravom.

– Ne dopuštamo fašističke geste i simbole. Ako se to dogodilo, to je jako ozbiljno i sankcionirat će se – rekla je Picierno. Kasnije je osudila pozdrav te da je tražila da se Džambazki sankcionira.

– Europski parlament je živući spomenik demokraciji koja se bori protiv barbara i fašista – dodala je Picierno.

Istup Džambazkija osudio je i Manfred Weber, europarlamentarac iz redova Europske pučke stranke.

Najnovije objave