Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Godišnjica hapšenja Alekseja Navaljnija: Nisam se pokajao zbog povratka u Rusiju!

Najčitanije objave

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni rekao je na godišnjicu hapšenja da se ni jednu sekundu nije pokajao zbog povratka u Rusiju i pozvao je svoje sunarodnike da se ne plaše.

“Uradio sam to, ne žalim ni sekundu”, napisao je Navaljni na društvenim mrežama povodom svoje borbe protiv Kremlja i povratka u zemlju poslije više mjeseci provedenih u Njemačkoj, gdje se liječio od trovanja, iako je postojala vjerovatnoća da će biti uhapšen.

“Poslije godinu dana u zatvoru kažem vam da sam uzviknuo onima (koji su me tada podržavali) pred sudom: nemojte da se plašite”, rekao je opozicionar čije poruke se redovno objavljuju na društvenim mrežama.

Uz poruku, objavljena je njegova slika u zatvorskom odijelu, zajedno sa suprugom Julijom.

Navaljni se pored toga ponovo danas pojavio pred sudom, ovog puta radi razmatranja dvije žalbe koje je uputio protiv zatvorske uprave.

Sud okruga Petuški u regionu Vladimir, gdje je Navaljni u zatvoru, razmatrao je ta dva predmeta tokom prijepodneva. Navaljni je prvom ročištu prisustvovao preko video veze, zatvoren u kavezu, prema snimcima nezavisnog online portala Dožd.

Navaljni je uhapšen 17. januara 2021. na aerodromu u Moskvi po povratku sa oporavka u Njemačkoj poslije teškog trovanja u Sibiru u augustu prethodne godine za koje je rekao da je odgovoran predsjednik Vladimir Putin.

Rusija nikad nije otvorila istragu o tom pokušaju ubojstva navodeći da nema nikakvih indicija da se o tome radi i optužujući Berlin da s njom ne dijeli ljekarske analize opozicionara.

Poslije toga Navaljnom je izrečena kazna od dvije i po godine zatvora zbog slučaja “pronevjere”, koji je on okaraterisao kao politički.

Presuda je izazvala lavinu međunarodnih osuda i nove zapadne sankcije Moskvi.

Jedan od suradnika Navaljnog koji sada živi u izgnanstvu Leonid Volkov ocijenio je na društvenim mrežama da će 17. januar ući u historiju kao “početak kraja putinizma”.

Hapšenje Navaljnog potaklo je više velikih demonstracija prije godinu dana ali su one brzo brutalno zaustavljene.

Zatim je njegov pokret zabranjen zbog ekstremizma, dok opozicionari, mediji i nevladine organizacije, koje su kritične prema Kremlju, trpe rastući talas represije, prenosi France Press.

Najnovije objave