Srijeda, 24 Jula, 2024

Sutra u Mostaru javna rasprava o malim hidroelektranama

Najčitanije objave

U Mostaru će se u srijedu, 19. januara, u 11 sati u Gradskoj vijećnici održati javna rasprava o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH.

Tog dana okupiti će se udruge koje se već više od desetljeća bore za očuvanje rijeka od malih hidroelektrana, a javna rasprava bit će odlučujući trenutak da se vlastima pošalje jasna poruka po tom pitanju, priopćili su iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno je 2021. godine podržao nacrt zakona kojim se predviđa obustavljanje izdavanja energetskih dozvola za male hidroelektrane, osim za podnositelje zahtjeva za energetske dozvole koji do stupanja na snagu ovog zakona imaju zaključene ugovore o dodjeli koncesije. Njima se daju dodatne tri godine da prikupe ostale dozvole i suglasnosti potrebne za izdavanje energetske dozvole.

“Navedene zakonske izmjene zaustavit će gradnju 100 do 150 malih HE i spasiti stotine kilometara posljednjih divljih i pitkih bosanskohercegovačkih rijeka. Male hidroelektrane donose korist isključivo bogatim investitorima, koji nelegalno ili nelegitimno uzurpiraju naša javna dobra. U tome su suglasne kako lokalne zajednice, tako i znanstvena i stručna javnost nezavisna od investitora.”, navode u priopćenju iz Koalicije.

Kako kažu, očekuju da Vlada Federacije i oba doma Parlamenta u najkraćem mogućem roku usvoje Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine i tako beskompromisno okončaju biznis s malim hidroelektranama koji je prijetio da uništi tisuće kilometara rijeka, javlja Fena.

Najnovije objave