Petak, 24 Maja, 2024

Francuska i Kina zajedno pozvale na mir u Ukrajini

Najčitanije objave

Francuska i Kina objavile su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na mir u Ukrajini nakon završetka posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Pekingu.

U zajedničkom saopćenju obje su nacije rekle da “podržavaju sve napore za obnovu mira u Ukrajini na temelju međunarodnog prava i načela Povelje Ujedinjenih naroda”.

Posebno su pozvali na zaštitu žena i djece koji su bili pogođeni sukobom, budući da se ruski predsjednik Vladimir Putin i povjerenica za prava djece Maria Lvova-Belova suočavaju s potjernicom Međunarodnog kaznenog suda, koji ih optužuje za nezakonito prebacivanje djece iz Ukrajine u Rusiju, navodi UPI.

Francuska i Kina su se također složile da treba “osigurati siguran, brz i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći u skladu s međunarodnim obavezama”.

Dodatno su osudile napade na nuklearne elektrane, uključujući nuklearnu elektranu Zaporožje, i podržale napore Međunarodne agencije za atomsku energiju kada je u pitanju nuklearna sigurnost, budući da je njen generalni direktor Rafael Grossi prošlog mjeseca rekao da se vojna aktivnost oko elektrane “povećava”.

Obje države ponovile su svoju predanost da se “nuklearni rat ne može dobiti i nikada se ne smije voditi”.

Zajednička deklaracija dolazi nakon državne posjete u kojem su Macron i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen otputovali u Peking kako bi pokušali ubijediti kineskog predsjednika Xi Jinpinga da utiče na Rusiju da prekine rat u Ukrajini.

Najnovije objave