Petak, 14 Juna, 2024

Gradonačelnica Sarajeva upriličila prijem za Svjetski dan Roma

Najčitanije objave

Udruženje Roma ‘Kali Sara-Romski informativni centar’ i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić upriličili su, večeras u Vijećnici, prijem u povodu 8. aprila – Svjetskog dana Roma.

Karić je istaknula da, uz čestitke za Svjetski dan Roma, treba iskoristiti priliku i za poziv za poboljšanje njihovog položaja. Istaknula je i različitosti kao bogatstvo koje je oduvijek krasilo Sarajevo i koje treba njegovati.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler istaknuo je zalaganje OSCE za poboljšanje položaja Roma ističući podatak da je nedovoljno romske djece u BiH uključeno u proces obrazovanja, a mnoge od njihovih porodica trebaju pomoć i podršku.

Na potrebu poboljšanje položaja Roma, ali i svih drugih bh. građana koji su u teškoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji ukazao je i predsjednik Kali Sara – Romskog informativnog centra Dervo Sejdić.

Prisjetio se prvog Svjetskog kongresa Roma koji je održan prije 52 godine, te ukazao na činjenicu da su stereotipne predrasude prema Romima umnogome još aktuelne.

Prijemu su prisustvovali predstavnici iz raznih oblasti života, a upriličen je i prigodan umjetnički program.

Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, koji je održan u Londonu. Na tom kongresu za romsku himnu proglašena je pjesma “Đelem-đelem” (romski:Idem, idem), a ustanovljena je i zastava – plavo-zelena dvobojnica sa crvenim kotačem u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom povijesti. Službeno je proglašen romski jezik. Na tom kongresu verificiran je naziv Romi za pripadnike tog naroda, a dotadašnji nazivi označeni su kao nedostojni i uvredljivi. Svjetski dan Roma jedan je od najznačajnijih datuma za Rome i Romkinje u svijetu.

Najnovije objave